Hubert Krech i Joanna Stoklasek-Michalak prezentują piwo Kirasjer. Hubert Krech i Joanna Stoklasek-Michalak prezentują piwo Kirasjer.

Hubert Krech i Joanna Stoklasek-Michalak prezentują piwo Kirasjer. (© Damian Bednarz)

Miłośnicy piwa z Kłodzka i okolic wreszcie będą mogli się pochwalić produktem pochodzącym z ich terenów. Dzieje się to za sprawą Huberta Krecha (bodaj pierwszego Polaka, który ukończył kurs zawodowy piwowara w Czechach) i załogi Twierdzy Kłodzko, bez której całe przedsięwzięcie nie mogłoby się udać.

Pracownicy tego obiektu współpracują z producentem służąc m.in. inspiracjami i testując smaki. Pierwszym piwem z serii „Piwo z Twierdzy Kłodzko” jest Kirasjer. Jest to ciemne piwo dolnej fermentacji, uwarzone wyłącznie z wody, słodu, europejskich szlachetnych chmieli i drożdży, o ekstrakcie 13 stopni Plato i niewielkiej goryczce. Piwo zostało uwarzone w browarze w czeskim Broumovie. Kupić je można na terenie Kłodzka w cenie 7-8 złotych (zależnie od sklepu).

Nazwa piwa wywodzi się od kirasjera, żołnierza ciężkiej jazdy konnej. Co prawda kirasjerzy nigdy nie stacjonowali na kłodzkiej Twierdzy (mieszkali w okolicznych wsiach, ze względu na konieczność wykarmienia koni), ale jest to nazwa nieco symboliczna. Została oba wybrana wspólnie podczas spotkania roboczego uczestników projektu. –Tak samo jak kirasjer nie stacjonował w Twierdzy Kłodzko, tak i to pierwsze piwo nie pochodzi z fortecznego browaru – mówi Joanna Stoklasek-Michalak, kustosz Twierdzy Kłodzko. – Nazwa wydaje się więc być idealna na debiut – dodaje Hubert Krech.



Czytaj dalej na kolejnej stronie!



Wiadomości

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!