Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pieczona kaczka - przepis na oryginalne danie

Ewa Wilczyńska
Kaczka ma wykwintny smak i jest łatwa w przygotowaniu. Obok gęsiny, uważana jest za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Nie bez przyczyny - jej mięso jest soczyste i kruche. Podpowiadamy, jak przyrządzić kaczkę, aby było smacznie, oryginalnie i szybko.

Kaczka jest mięsem wszechstronnym. Można ją podawać z wieloma różnymi dodatkami. Pasują do niej egzotyczne owoce, rodzime gruszki czy maliny, ziemniaki oraz żurawina.

Pieczona kaczka na plastrach melona z sałatką z owoców - przepis

Pieczona kaczka - składniki
- podwójna pierś kaczki
- 1 melon
- żurawina do mięsa
- świeże maliny (20 dag)
- kilka winogron.

Pieczona kaczka - jak zrobić
Piersi kaczki nacinamy płytko na krzyż po stronie skóry, nacieramy solą oraz majerankiem i odkładamy na 2 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na mocnym ogniu obsmażamy piersi kacze, zwłaszcza po stronie ze skórą. Razem z wytopionym tłuszczem przekładamy do brytfanki. Pieczemy w piekarniku w temp. 180°C przez co najmniej 40 min. Podczas pieczenia podlewamy tłuszczem, który się wytopił.

Pieczona kaczka - sposób podania
Schładzamy upieczone mięso. Kroimy dosyć cienko na ukośne plastry.

Melon kroimy na cienkie półplastry. Układamy naprzemiennie plastry melona i plastry mięsa. Dekorujemy żurawiną i świeżymi malinami. Danie podajemy lekko schłodzone.

Smacznego!

Przepis pochodzi od producenta kaczki zagrodowej, firmy Drosded

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto