Kaczka jest mięsem wszechstronnym. Można ją podawać z wieloma różnymi dodatkami. Pasują do niej egzotyczne owoce, rodzime gruszki czy maliny, ziemniaki oraz żurawina.
Pieczona kaczka na plastrach melona z sałatką z owoców - przepis
Pieczona kaczka - składniki
- podwójna pierś kaczki
- 1 melon
- żurawina do mięsa
- świeże maliny (20 dag)
- kilka winogron.
Pieczona kaczka - jak zrobić
Piersi kaczki nacinamy płytko na krzyż po stronie skóry, nacieramy solą oraz majerankiem i odkładamy na 2 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na mocnym ogniu obsmażamy piersi kacze, zwłaszcza po stronie ze skórą. Razem z wytopionym tłuszczem przekładamy do brytfanki. Pieczemy w piekarniku w temp. 180°C przez co najmniej 40 min. Podczas pieczenia podlewamy tłuszczem, który się wytopił.
Pieczona kaczka - sposób podania
Schładzamy upieczone mięso. Kroimy dosyć cienko na ukośne plastry.
Melon kroimy na cienkie półplastry. Układamy naprzemiennie plastry melona i plastry mięsa. Dekorujemy żurawiną i świeżymi malinami. Danie podajemy lekko schłodzone.
Smacznego!
Przepis pochodzi od producenta kaczki zagrodowej, firmy Drosded
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?