Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rogale marcińskie - przepis na obowiązkowy przysmak w dniu św. Marcina

EW
Rogale marcińskie to tradycyjny przysmak w Dniu św. Marcina (11 listopada)
Rogale marcińskie to tradycyjny przysmak w Dniu św. Marcina (11 listopada) fot. Polskapresse
Rogale marcińskie to tradycyjny przysmak na 11 listopada, czyli dzień św. Marcina. Najpopularniejsze są w Poznaniu, ale powoli zyskują sławę także w innych miastach w Polsce. Jak zrobić pyszne rogale marcińskie? Przepis nie należy może do najłatwiejszych, ale warto.

Rogale marcińskie wypieka się w Poznaniu od końca XIX wieku. Tradycję zapoczątkował proboszcz miejscowej parafii, który zaapelował do wiernych, by wzorem św. Marcina zrobili coś dla biednych. Dlatego rogal marciński jest treściwy i kaloryczny. Tradycja wypiekania tego przysmaku przetrwała do dziś. Szacuje się, że rocznie w Wielkopolsce produkuje się kilkaset ton rogali marcińskich. Przepis zaadaptowały również cukiernie w innych miastach.

ROGALE MARCIŃSKIE - PRZEPIS

Rogale marcińskie - POTRZEBNE SKŁADNIKI

Rogale marcińskie - składniki na masę

  • 500 g białego maku
  • 300 g biszkoptów
  • 250 g cukru
  • 250 g miodu
  • 400 g margaryny
  • Migdały
  • Orzechy
  • Wanilia
  • Daktyle
  • Rodzynki
  • Skórka z pomarańczy

Rogale marcińskie - składniki na ciasto

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 Jajka
  • 20 g świeżych drożdzy
  • 120 g cukru
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 gramy soli
  • 300 g masła (albo margaryny)

Rogale marcińskie: jak zrobić masę

Na początek trzeba zaparzyć biały mak. Gdy ostygnie, należy przepuścić go przez maszynkę. Do zmielonego maku dodaje się cukier, miód i margarynę, a następnie delikatnie podsmaża całość. Następnie wsypuje się dodatki. Tradycyjnie są to pokruszone biszkopty, migdały, orzechy, rodzynki, daktyle, owoce kandyzowane i wanilia. Można także dodać jakąś esencję, na przykład migdałową. Gotową masę należy zostawić do wystudzenia.

Rogale marcińskie: jak zrobić ciasto

Mąkę, drożdże rozpuszczone w mleku, cukier, sól i jajka należy wymieszać na jednolitą masę, a następnie dodaje się olej. Z gotowego ciasta formuje się prostokąt, który trzeba chłodzić pod folią w lodówce. Po schłodzeniu, ciasto należy ponownie rozwałkować.

Rogale marcińskie: jak zrobić rogale

Prostokąt składa się na trzy części i skleja brzegi. Następnie ciasto musi kilkanaście godzin odstać w lodówce. Po wyjęciu z lodówki kroi się je wzdłuż na dwie części, a potem każdą część na trójkąty.

Masę należy ułożyć na ciasto i całość zwinąć w rogaliki. Rogale marcińskie należy zostawić na 30 minut do wyrośnięcia, a następnie piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciepłe rogale marcińskie polewa się lukrem i posypuje orzechami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto