Rogale marcińskie wypieka się w Poznaniu od końca XIX wieku. Tradycję zapoczątkował proboszcz miejscowej parafii, który zaapelował do wiernych, by wzorem św. Marcina zrobili coś dla biednych. Dlatego rogal marciński jest treściwy i kaloryczny. Tradycja wypiekania tego przysmaku przetrwała do dziś. Szacuje się, że rocznie w Wielkopolsce produkuje się kilkaset ton rogali marcińskich. Przepis zaadaptowały również cukiernie w innych miastach.
ROGALE MARCIŃSKIE - PRZEPIS
Rogale marcińskie - POTRZEBNE SKŁADNIKI
Rogale marcińskie - składniki na masę
- 500 g białego maku
- 300 g biszkoptów
- 250 g cukru
- 250 g miodu
- 400 g margaryny
- Migdały
- Orzechy
- Wanilia
- Daktyle
- Rodzynki
- Skórka z pomarańczy
Rogale marcińskie - składniki na ciasto
- 1 kg mąki pszennej
- 2 Jajka
- 20 g świeżych drożdzy
- 120 g cukru
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 4 gramy soli
- 300 g masła (albo margaryny)
Rogale marcińskie: jak zrobić masę
Na początek trzeba zaparzyć biały mak. Gdy ostygnie, należy przepuścić go przez maszynkę. Do zmielonego maku dodaje się cukier, miód i margarynę, a następnie delikatnie podsmaża całość. Następnie wsypuje się dodatki. Tradycyjnie są to pokruszone biszkopty, migdały, orzechy, rodzynki, daktyle, owoce kandyzowane i wanilia. Można także dodać jakąś esencję, na przykład migdałową. Gotową masę należy zostawić do wystudzenia.
Rogale marcińskie: jak zrobić ciasto
Mąkę, drożdże rozpuszczone w mleku, cukier, sól i jajka należy wymieszać na jednolitą masę, a następnie dodaje się olej. Z gotowego ciasta formuje się prostokąt, który trzeba chłodzić pod folią w lodówce. Po schłodzeniu, ciasto należy ponownie rozwałkować.
Rogale marcińskie: jak zrobić rogale
Prostokąt składa się na trzy części i skleja brzegi. Następnie ciasto musi kilkanaście godzin odstać w lodówce. Po wyjęciu z lodówki kroi się je wzdłuż na dwie części, a potem każdą część na trójkąty.
Masę należy ułożyć na ciasto i całość zwinąć w rogaliki. Rogale marcińskie należy zostawić na 30 minut do wyrośnięcia, a następnie piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciepłe rogale marcińskie polewa się lukrem i posypuje orzechami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?