(© materiały prasowe)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Mamy dla Was podwójne zaproszenie na ucztę myśliwską. Możecie z niego skorzystać 5 lub 6 października (godz. 13 lub 14.30). Wystarczy, że wyślecie SMS-a.

Aby wygrać zaproszenie przekonaj nas, że to do Ciebie powinno ono trafić. Wyślij SMS o treści: gastro.uzasadnienie.imię i nazwisko, na numer 72355 (koszt SMS-a to 2,46 zł z VAT).

SMS-y przyjmujemy do godz. 10 rano w piątek (30 września). Zwycięzcę o wygranej powiadomimy SMS-em zwrotnym.

Każdy uczestnik konkursu otrzyma dodatkowo kod uprawniający do przeglądania e-wydania Gazety Wrocławskiej na portalu prasa24.pl.

ZOBACZ ZAPOWIEDŹ TARGÓW GASTRO-HOTEL

Kilka słów o kulinarnej, myśliwskiej uczcie:



W tym roku podczas jesiennych targów GASTRO-HOTEL we Wrocławiu w dniach 05 - 06 października zaprezentuje kuchnie myśliwską Waldemar Hołówka – ekspert kulinarny, Fundacja KSK - Rada Fundacji, wraz z zespołem znanych szefów kuchni Januszem Pyrą z Zamku w Dubiecku, Markiem Łukasiewiczem szefem Kuchni z Zamku w Baranowie Sandomierskim oraz Przemysławem Wielochem szefem kuchni z Restauracji JAN w Bełchatowie.

Wieloletnie doświadczenie, wspólne przedsięwzięcia kulinarne , liczne laury na ogólnopolskich konkursach kulinarnych, czy też nominacje do Kulinarnego Pucharu Polski, powinny zachęcić do odwiedzenia salonu „Kuchnia Mistrzów - Najlepsi kucharze, najnowocześniejsze technologie, najwyższa jakość”. Projekt ten zapoczątkuje na targach GASTRO-HOTEL we Wrocławiu promocję polskiej dziczyzny i kuchni myśliwskiej. Zaproszeni goście będą mieli możliwość degustowania przygotowanych potraw w stylowo zaaranżowanym salonie, nawiązującym do motywów wystroju zamkowo- myśliwskiego przygotowanego przez przedstawicieli Zamku w Baranowie Sandomierskim i Zamku w Dubiecku.

Zobacz również: Wygraj bon na zakupy w Reporterze

Kuchnia myśliwska od niepamiętnych czasów związana była z naszą historią i tradycją kulinarną. W staropolskiej kuchni dziczyzna odgrywała wielką rolę i znaczenie. Do dzisiejszych czasów zachowały się relacje ze wspaniałych uczt, z których szczególnie pobudza wyobraźnię opis przyjęcia u księcia Sapiehy w Dereczynie. Ich echa znajdujemy w pieczołowicie przechowywanych i przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisach kulinarnych.

Dziczyzna dobrze przyrządzona może być urozmaiceniem menu wielu restauracji, toteż szefowie kuchni powinni częściej włączać ją do restauracyjnego menu.

Jedną z istotnych cech mięsa dzikich zwierząt jest niska zawartość tłuszczu i cholesterolu, a szczególnie wysoka zawartość białka. NNKT - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - odpowiedzialne za przemiany cholesterolu w mięsie dziczyzny występują zdecydowanie w korzystniejszych zestawieniach niż w mięsie hodowlanym zwierząt rzeźnych.

Szefowie Kuchni będą serwowali przygotowane na miejscu dania z dziczyzny: przystawki zimne, pieczony udziec z sarny, podany z konfiturą z głogu na karmelizowanych śliwkach w miodzie, wędzone plastry dzika, podane na sałatce z buraczków z rozmarynową salsa, rolada z dzika nadziewana borowikami, podana z żurawinową konfiturą

Dania główne: pieczeń z jelenia, duszona z maślakami w śmietanie, podana ze strudlem nadziewanym soczewicą i warzywami, zestaw surówek.
Schab z dzika szpikowany bekonem, podany z korniszonowym sosem i kaparami, pieczone ziemniaki w mundurkach nadziewane kurkami, miks sałat z dipem musztardowym, pieczeń z sarny duszona w warzywach, podana z pierogiem nadziewanym kaszą gryczaną ze skwarkami i sosem borowikowym, sałatka z czerwonej kapusty.



Wiadomości

Komentarze (4)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

zajaczek (gość)

Kto to bedzie losowal, przy swiadkach i adwokacie? Jak nie to zapewne sprawdzi sie ta prognoza. Stad nie zycze nawet smacznego przy wyzerce. Moze trafi sie za to nicien lub tasiemiec - jesli to przekret kolesiowski.

katarzyna.kielbasa (taka sobie)

Witam Pani Ewo, Pani zgłoszenie zostało przyjęte. Odpowiedź jaką Pani dostała z systemu, wynikała z błędnie ustawionej daty w systemie SMS. Za błąd przepraszam. Został już poprawiony. Pani uzasadnienie bierze oczywiście udział w konkursie :) Pozdrawiam serdecznie

taka sobie (gość)

sms'y podobno mozna wysyłac do piątku(30.09.11) do 10. A dzisiaj (29.09.11) już dostałam info, że konkurs zakończony.
2,46zł pobrane z konta za sma. Oszustwo