MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Sezonowe smaki na ochłodę. Oto 9 propozycji na dania na upały. Wypróbuj przepisy na orzeźwiające posiłki na lato

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Jednym z dań idealnych na upalne dni jest chłodnik z ogórków. Zebraliśmy 9 dań idealnych do podania w trakcie wysokich temperatur. Kliknij przycisk, aby zobaczyć orzeźwiające potrawy.
Jednym z dań idealnych na upalne dni jest chłodnik z ogórków. Zebraliśmy 9 dań idealnych do podania w trakcie wysokich temperatur. Kliknij przycisk, aby zobaczyć orzeźwiające potrawy. Katarzyna Puczyńska
W czasie upałów niechętnie gotujemy dania, które wymagają wiele czasu lub potrzebują użycia piekarnika. Najczęściej sięgamy po chłodniki, sałatki lub dania z grillowanym kurczakiem. Oto 9 przepisów idealnych na upalne dni.

W skrócie

Gorące lato nie zachęca do jedzenia rozgrzewających posiłków. Instynktownie szukamy posiłków lekkich i do zrobienia bez użycia piekarnika. W takie dni sięga się po chłodniki na bazie kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego. Głównie zrobione z botwinki, ogórków, rzodkiewek i udekorowane sporą ilością koperku. Zebraliśmy 9 orzeźwiających dań do zrobienia w gorące dni.

Sałatki z warzywami

W sezonie na różnorodne owoce i warzywa warto jeść lekkie sałatki. Aby sałatki były bardziej sycące, można łączyć je z ugotowaną kaszą kuskus, kaszą bulgur, kaszą jaglaną lub niepaloną kaszą gryczaną. Zachęcamy do zrobienia sałatki z młodej kapusty i marchewki, którą można podać z grillowanym mięsem. Młode ziemniaki można wykorzystać do zrobienia sałatki z dodatkiem wędzonego łososia.

Chłodnik z botwinki w dwóch wersjach

Tradycyjnie przygotowany chłodnik z botwinki to prawdziwy rarytas. Anna Hurning, autorka bloga Polish your kitchen, przyrządza chłodnik z botwiny z użyciem buraków, rzodkiewek, szczypiorku, koperku, ogórków gruntowych, białego octu winnego i dekoruje połówką jajka ugotowanego na twardo. Zachęcamy też do wypróbowania chłodnika z botwiny z zsiadłym mlekiem i bulionem warzywnym, który nadaje daniu więcej esencjonalnego smaku.

Chłodnik z ogórków

Poza klasycznym chłodnikiem z młodych buraków można także zrobić orzeźwiający chłodnik z ogórków. Wystarczy wymieszać starte ogórki z pokrojonymi rzodkiewkami, posiekany pęczek koperku, świeżymi ząbkami czosnku z maślanką. W zależności od gustu kulinarnego chłodnik z ogórków można także podać z rozkruszonymi i ugotowanymi jajkami na twardo lub ugotowanymi młodymi ziemniakami.

Chłodnik z owoców

W ramach deseru lub lekkiego obiadu można także zrobić chłodnik owocowy. Świetnie smakuje zupa wiśniowa na zimno. Takie danie można podawać z makaronem albo z usmażonymi i pokrojonymi w plastry naleśnikami. Taka zupa wiśniowa może być też wymieszana z malinami i podana z kleksem bitej śmietany.

Jajka sadzone z kefirem

Pysznym i tanim daniem do zjedzenia w upalne dni są ugotowane lub pieczone młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i podane ze szklanką kefiru. Do tego zestawu znakomicie pasuje mizeria ze świeżych ogórków gruntowych lub sałatka z pomidorów i cebuli.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sezonowe smaki na ochłodę. Oto 9 propozycji na dania na upały. Wypróbuj przepisy na orzeźwiające posiłki na lato - Strona Kuchni

Wróć na klodzko.naszemiasto.pl Nasze Miasto