Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

12 potraw wigilijnych. Barszcz czerwony, uszka, ryby, kutia. Jak je zrobić? [PROSTE PRZEPISY]

red.
12 potraw wigilijnych
ZUPA GRZYBOWA - pojawia się na co czwartym polskim stole. 

Potrzebujesz:

30-35 dag grzybów (borowików lub prawdziwków)
2 średnie cebule
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
kostka rosołowa grzybowa
2-3 łyżki masła
kilka kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
pieprz
natka pietruszki
kilka łyżek śmietany 12-proc. do zup i sosów
opcjonalnie: 3 średnie ziemniaki lub makaron łazanki

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera i pora. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową. Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy go gotowego wywaru i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez min. 30-40 minut, do miękkości. 

Cebule obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Uwaga! Cebuli nie smażymy. Trzeba ją zeszklić na maśle, aby zupa grzybowa miała wyborny smak! 

Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do zupy. 

Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:
12 potraw wigilijnych ZUPA GRZYBOWA - pojawia się na co czwartym polskim stole. Potrzebujesz: 30-35 dag grzybów (borowików lub prawdziwków) 2 średnie cebule 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora kostka rosołowa grzybowa 2-3 łyżki masła kilka kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz natka pietruszki kilka łyżek śmietany 12-proc. do zup i sosów opcjonalnie: 3 średnie ziemniaki lub makaron łazanki Sposób przygotowania: Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera i pora. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową. Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy go gotowego wywaru i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez min. 30-40 minut, do miękkości. Cebule obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Uwaga! Cebuli nie smażymy. Trzeba ją zeszklić na maśle, aby zupa grzybowa miała wyborny smak! Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do zupy. Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach: ARC DZ
Wigilia to jedno z nielicznych świąt w roku, kiedy większość ludzi stawia na stołach podobne potrawy. Zgodnie z tradycją powinno ich być 12 (symbolizują 12 apostołów) i koniecznie muszą być postne. W galerii zdjęć znajdziecie przepisy na tradycyjne dania wigilijne wraz z instrukcją wykonania. Na kolejne slajdy możecie przechodzić za pomocą strzałek lub gestów.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto