reklama

5 ciast bez pieczenia na weekend [SPRAWDZONE PRZEPISY]

KZZaktualizowano 
Składniki 20 dag kruchych ciastek25 dag kostki do pieczenia Kasia15 dag czekolady deserowej15 dag czekolady mlecznej20 dag czekolady białej1200 mililitrów śmietany 36 proc.6 łyżeczek żelatyny1 szklanka wodykakao lub starta czekolada do posypania Wykonanie Ciastka rozkruszyć ręcznie lub zmiksować blenderem i wymieszać ze 100 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia. Całość zagnieść i wykleić ciastem spód tortownicy. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę deserową z kostką do pieczenia Kasia (50 g). W mniejszej misce wymieszać 2 łyżeczki żelatyny z 1/3 szklanki wody. Kiedy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją w gorącej kąpieli. Ubić 400 ml śmietany, ale nie na sztywno. Dodać 2-3 łyżki śmietany do podgrzanej żelatyny, wymieszać i dodać wszystko do roztopionej czekolady i wymieszać z ubitą śmietaną. Gotową masę przelać na kruchy spód do formy i odstawić do lodówki na 15-20 minut, aby stężało. W tym czasie przygotować kolejne warstwy czekolady – najpierw mleczną, a na koniec białą. Mus powinien być gotowy po 2-3 godzinach, ale najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc. Przed podaniem deser posypać kakao lub startą czekoladą.
Weekend bez ciasta? Nie tym razem! Wypróbujcie jeden z naszych przepisów na ciasta bez pieczenia. Albo wszystkie. Smacznego!

Ciasto bez pieczenia: pyszne ciasto z galaretkami [PRZEPIS]

Składniki

  • galaretki w kolorze czerwonym, zielonym, żółtym i pomarańczowym
  • kefir
  • żelatyna
  • biszkopciki
  • ulubione owoce

Wykonanie
Wcześniej przygotować galaretki w kolorze czerwonym, zielonym, żółtym i pomarańczowym w połowie objętości wody podanej na opakowaniu, wylać do płaskich naczyń i odstawić do zastygnięcia, potem pokroić w kostkę. 3 razy po 400 ml kefiru (może być jogurt lub kwaśne mleko) spienić mikserem i dodać opakowanie żelatyny na 2,5 l rozpuszczonej według instrukcji na opakowaniu, zmiksować, ewentualnie dosłodzić, wymieszać delikatnie z przygotowanymi kolorowymi galaretkami, wylać na biszkopt (ewentualnie biszkopciki), można do masy dodać ulubione owoce (truskawki, jagody itp.).
Gdy całość zastygnie, wylać czerwoną galaretkę. Wstawić do lodówki.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Ciasto bez pieczenia: cytrynowy torcik [PRZEPIS]

Składniki

  • biszkopty - 70-80 sztuk

Składniki na masę

  • 50 dag masła 
  • 50 dag cukru pudru
  • 7 żółtek
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • sok z 2 cytryn

 

Dodatkowo

  • mielone orzechy lub migdały (opcjonalnie)

Wykonanie
50 dag masła utrzeć na pianę. Do tego dodawać naprzemiennie: 50 dag cukru pudru i pojedynczo 7 żółtek oraz skórkę z cytryn i sok z cytryn. Można również ubić na parze żółtka z cukrem i po wystudzeniu wcierać tę masę do masła, na przemian z cytryną. 
Masa ma być jednolita, żółta, kwaśna.
Tortownicę wyłożyć papierem pergaminowym, wysypać mielonymi migdałami lub orzechami albo skruszonymi biszkoptami. Ułożyć gwiazdę z biszkoptów na dnie tortownicy, boki wypełnić biszkoptami w płotek. Nałożyć 1/3 masy, znów ułożyć gwiazdę z biszkoptów, powtarzając te czynności w zależności od wielkości tortownicy. Ostatnią gwiazdę należy wysypać jak spód, przykryć papierem pergaminowym, przykryć dopasowanym talerzykiem, obciążyć ciężarkiem po to, aby masa wypełniła luki między biszkoptami. Schłodzić w lodówce, wyjąć z tortownicy przed podaniem. 
Można zostawić trochę masy cytrynowej i równomiernie pokryć nią cały tort. Udekorować dowolnie: np. bakaliami, kandyzowanymi owocami, kokosem, mielonymi orzechami- według inwencji własnej. 
Na taki tort potrzeba ok.70-80 sztuk biszkoptów. Jest to przepis na dużą tortownicę.
Przepis Marty Góry

Ciasto bez pieczenia: mus z trzech czekolad [PRZEPIS]

Składniki

  • 20 dag kruchych ciastek
  • 25 dag kostki do pieczenia Kasia
  • 15 dag czekolady deserowej
  • 15 dag czekolady mlecznej
  • 20 dag czekolady białej
  • 1200 mililitrów śmietany 36 proc.
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 szklanka wody
  • kakao lub starta czekolada do posypania

Wykonanie
Ciastka rozkruszyć ręcznie lub zmiksować blenderem i wymieszać ze 100 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia. Całość zagnieść i wykleić ciastem spód tortownicy. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę deserową z kostką do pieczenia Kasia (50 g). W mniejszej misce wymieszać 2 łyżeczki żelatyny z 1/3 szklanki wody. Kiedy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją w gorącej kąpieli.
Ubić 400 ml śmietany, ale nie na sztywno. Dodać 2-3 łyżki śmietany do podgrzanej żelatyny, wymieszać i dodać wszystko do roztopionej czekolady i wymieszać z ubitą śmietaną.
Gotową masę przelać na kruchy spód do formy i odstawić do lodówki na 15-20 minut, aby stężało. W tym czasie przygotować kolejne warstwy czekolady – najpierw mleczną, a na koniec białą. Mus powinien być gotowy po 2-3 godzinach, ale najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc. Przed podaniem deser posypać kakao lub startą czekoladą.

Ciasto bez pieczenia: śnieżny puch [PRZEPIS]

Składniki

  • 20 dag herbatników kakaowych
  • ok 1 kg sera mielonego z wiaderka
  • 2 śnieżki w proszku
  • szklanka mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • pół litra wrzątku

Posypka kokosowa

  • 100 dag wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • łyżka cukru

Wykonanie
Średniej wielkości blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć herbatniki. Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno i dodawać stopniowo cukier i ser mielony. Zmiksować do połączenia składników i powoli dolewać tężejącą galaretkę. Wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki, aby stężało.
Przygotować posypkę: masło stopić, dodać cukier i wiórki kokosowe. Podsmażyć, mieszając do zrumienienia. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na noc.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Ciasto bez pieczenia: sernik light na zimno [PRZEPIS]


Składniki

  • 25 dag chudego twarogu
  • 70 dag jogurtu gęstego
  • aromat pomarańczowy
  • 4 łyżki miodu
  • 20 g żelatyny
  • 2 pomarańcze
  • galaretka pomarańczowa


Wykonanie

W misce zmiksować twaróg z aromatem i miodem. Dodać jogurty i rozpuszczoną w 60 ml wody żelatynę. Po zmiksowaniu całość przelać do blaszki i odstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić i odstawić, by zaczęła tężeć. Gdy ciasto zastygnie, ułożyć na nim pomarańcze i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki.
Przepis Aleksandry Faiks

Zobacz koniecznie:Efektowne, pyszne i sprawdzone ciasta na wielkanocny stół

Zobacz też:TOP 12 ciast na Wielkanoc naszych Czytelników

Zobacz też:Wielkanoc 2019 w nowoczesnym wydaniu: przepisy na nietypowe dania

Zobacz koniecznie:Wielkanocne żurki naszych Czytelników - najlepsze przepisy

Zobacz też:Żurek wielkanocny, krzonówka, pituch. Przepisy na wielkanocne zupy z Małopolski

Zobacz też:Pomysły na wielkanocny obiad

Zobacz koniecznie:Pyszne sałatki na Wielkanoc – najlepsze przepisy Czytelników

Zobacz koniecznie:Tradycyjne dania wielkanocne - przepisy naszych Czytelników

Zobacz też:Pyszne, tradycyjne ciasta na Wielkanoc: babka, mazurek, pascha - przepisy naszych Czytelników

Zobacz też:Babka wielkanocna. 3 przepisy na wielkanocną babę: baba drożdżowa, baba piaskowa i dwukolorowa baba z orzechami

Zobacz też:Jajka faszerowane pieczarkami i korniszonami

Zobacz też:Jak zrobić idealną babę na Wielkanoc radzi Stefan Przebindowski, krakowski mistrz cukiernictwa

Zobacz też:Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym i na wielkanocnym stole?

Zobacz też:Domowe wędliny. Biała kiełbasa z karkówki, schabu i boczku

Szczerze o muzyce: Paprodziad

Wideo

Materiał oryginalny: 5 ciast bez pieczenia na weekend [SPRAWDZONE PRZEPISY] - Wrocław Nasze Miasto

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3