Polecamy

Mus z trzech czekolad
[1/6]

Mus z trzech czekolad

Składniki

  • 20 dag kruchych ciastek
  • 25 dag kostki do pieczenia Kasia
  • 15 dag czekolady deserowej
  • 15 dag czekolady mlecznej
  • 20 dag czekolady białej
  • 1200 mililitrów śmietany 36 proc.
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 szklanka wody
  • kakao lub starta czekolada do posypania


Wykonanie
Ciastka rozkruszyć ręcznie lub zmiksować blenderem i wymieszać ze 100 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia. Całość zagnieść i wykleić ciastem spód tortownicy. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę deserową z kostką do pieczenia Kasia (50 g). W mniejszej misce wymieszać 2 łyżeczki żelatyny z 1/3 szklanki wody. Kiedy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją w gorącej kąpieli.
Ubić 400 ml śmietany, ale nie na sztywno. Dodać 2-3 łyżki śmietany do podgrzanej żelatyny, wymieszać i dodać wszystko do roztopionej czekolady i wymieszać z ubitą śmietaną.
Gotową masę przelać na kruchy spód do formy i odstawić do lodówki na 15-20 minut, aby stężało. W tym czasie przygotować kolejne warstwy czekolady – najpierw mleczną, a na koniec białą. Mus powinien być gotowy po 2-3 godzinach, ale najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc. Przed podaniem deser posypać kakao lub startą czekoladą.

Weekend bez ciasta? Nie tym razem! Wypróbujcie jeden z naszych przepisów na ciasta bez pieczenia. Albo wszystkie. Smacznego!

Najnowsze wiadomości

reklama