To już drugi członek rodziny Gesslerów, który dostrzegł potencjał Katowic. Była bratowa Adama Gesslera, Magda, znana z programu „Kuchenne rewolucje” w TVN-ie będzie zarządzać kultową przed laty Kawiarnią Kryształową przy ul. Warszawskiej.
Uroczyste otwarcie odnowionej restauracji w hotelu Best Western Premier (ma ona nosić nazwę „Gessler Best Western”) odbędzie się za tydzień, 2 lutego późnym wieczorem. Wcześniej, o godz. 19.15, z okazji 1. urodzin hotelu w Katedrze Chrystusa Króla odbędzie się koncert śpiewaczki operowej Małgorzaty Walewskiej (wstęp wolny).
Prowadzący program „Wściekłe gary” w TVP1 ma wielki sentyment do Katowic i Bytkowa. Tu studiował reżyserię na Wydziale Radia i Telewizji i przez pięć lat mieszkał w akademiku, w którym mieści się teraz hotel Best Western Premier.
– Podróżując po Polsce zauważyłem, że kuchnia śląska jest nadzwyczajnie interesująca, ma różne, niezwykłe smaki, różne od tego wszystkiego co się spotka w pozostałej części Polski – mówi Adam Gessler. – Jest ona troszeczkę pomazana kuchnią niemiecką, ale nie jest niemiecka. Jest bardzo stąd. Równocześnie bardzo jej niewiele w restauracjach tego szeroko pojętego regionu. Ludzie zachłystują się kuchnią obcą – włoską, tajską, chińską, gyrosami, kebabami, a naszej. prawdziwej kuchni, zbudowanej z produktów z tej strony świata, jest niewiele. Teraz chcę spróbować zmierzyć się z kuchnią śląską – dodaje.
Układ i filozofia hotelowej restauracji już uległy dramatycznej zmianie. – Rozwaliliśmy ścianę w kuchni. Nie po to, żebyście państwo zobaczyli kuchnię, tylko po to, żeby kuchnia zobaczyła was – opowiada restaurator. – Kucharze będą gotować dla was. W moich restauracjach jest tak, że gości obsługują kucharze, oni przyjmują zamówienie, gotują i przynoszą człowiekowi jedzenie do stolika.
Ma nie być drogo, lunch ma kosztować nie więcej niż 20 zł. – Każdego człowieka będzie stać, by tu przyjść – obiecuje. – Chcę, by było tu dużo dziczyzny, bo w eleganckiej kuchni śląskiej zawsze królowały jelenie, sarny, dziki. Coraz więcej osób dzisiaj stara się dzisiaj nie jeść mięsa, w związku z tym będzie cały dział takich dań. Będą dania sezonowe, wszystko świeże, swojskie, pochodzące z organicznych, okolicznych gospodarstw.
Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?