Jak dowodzą specjaliści z Wake Forest Baptist Medical Center, spożywając rozpuszczalny błonnik i wprowadzając aktywność fizyczną o umiarkowanej intensywności, możemy spalić pokłady tłuszczu trzewnego, zwanego także wisceralnym, który gromadzi się w okolicy narządów wewnętrznych. Jest on dużo bardziej niebezpieczny niż tłuszcz biały, znajdujący się pod skórą. Może przyczyniać się do cukrzycy, nadciśnienia i stłuszczenia wątroby. Jak podają specjaliści, spożywanie dodatkowych 10 g błonnika dziennie w ciągu 5 lat skutkuje 3,9% spadkiem poziomu tłuszczu trzewnego. Gdy dochodzi do tego umiarkowana aktywność fizyczna, odsetek ten wynosić może do 7,4%.
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?