MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

„Częstujcie się! Kuchnia łemkowska z Ropek” Grażyny Betlej-Furman dostępna w sprzedaży. Premiera wydawnictwa już za tydzień w Warszawie

Agnieszka Nigbor-Chmura
Agnieszka Nigbor-Chmura
Zdjęcie z okładki „Częstujcie się! Kuchnia łemkowska z Ropek” Grażyny Betlej-Furman Wydawnictwa Libra PL
Premiera kulinarnej publikacji odbędzie się już za za tydzień, w sobotę 25 maja przy Pałacu Kultury w Warszawie na Miedzynarodowych Targach Książki. Wydawnictwo Libra PL zapowiada też spotkanie autorskie z Grażyną Betlej-Furman, mieszkanką Ropek w gminie Uście Gorlickie.

„Częstujcie się! Kuchnia łemkowska z Ropek” Grażyny Betlej-Furman to zbiór kilkudziesięciu przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów kuchni łemkowskiej.

Wydawnictwo Libra zapowiada, że książka: - (...) zabierze Was do świata smaków i aromatów prostej, ale pysznej kuchni Beskidu Niskiego. To wyjątkowy skarbiec łemkowskich tradycji, obrzędów codziennych i świątecznych, a przede wszystkim smaków. Dzięki „Częstujcie się!” poznacie receptury m.in. na adzymki, kiesełycię, tertianyky, homiłki, fuczki, hałuszki i wiele, wiele innych wspaniałych dań. Równocześnie zanurzycie się w poruszającej opowieści o rodzinie, której korzenie mocno wrosły w Ropki, i która dzieląc los tysięcy Łemków, doświadczyła wysiedlenia. Wróciła jednak do swego ukochanego miejsca na ziemi, przekazując miłość do Ropek Pani Grażynie, a ta stworzyła w nich miejsce magiczne, jakim jest Swystowy Sad - czytamy w opisie.

W 2006 roku Grażyna Betlej-Furman opowiadała nam na łamach Dziennika Polskiego o swoim powrocie do Ropek.

- Ropki były zawsze moim domem - uśmiecha się szczerze. - Znam tu każdy potok, każdą łąkę, wiem, gdzie rosną orzechy laskowe, borówki, poziomki. To daje mi ogromne poczucie bezpieczeństwa. Mam świadomość, że zapuściłam tu korzenie - opowiadała wówczas.

Pani Grażyna urodziła się w Międzyrzeczu niedaleko Gorzowa Wielkopolskiego, gdzie mieszkali rodzice - przesiedleńcy. Szybko jednak wrócili, więc mając dwa lata żyła już w Ropkach.
Szkoła podstawowa była w Hańczowej, średnia w Gorlicach, studia w Krakowie. Mogła zostać w mieście, ale nie chciała.

„Częstujcie się! Kuchnia łemkowska z Ropek” powstała z miłości do Ropek, do tradycji i kultury regionu, również tej kulinarnej.

- Niektórzy o Beskidzie Niskim piszą, inni go malują, ale tylko Grażyna potrafi zamknąć Beskid w smaku i zapachu, a potem podarować nam w książce, abyśmy mogli wyczarować go we własnym domu - tak wydawnictwo skomentowała Maria Strzelecka, malarka, ilustratorka i pisarka, autorka m.in. książek z serii "Beskid bez kitu".

od 7 lat
Wideo

Pismak przeciwko oszustom - fałszywe strony lotniska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: „Częstujcie się! Kuchnia łemkowska z Ropek” Grażyny Betlej-Furman dostępna w sprzedaży. Premiera wydawnictwa już za tydzień w Warszawie - Gazeta Krakowska

Wróć na gorlice.naszemiasto.pl Nasze Miasto