MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ilość spożywanego przez nas cholesterolu, którego źródłem są...
fot. belchonock/123RF

Czy cholesterol jest naprawdę szkodliwy? Zobacz fakty i mity na temat cholesterolu i miażdżycy. Sprawdź, jak skutecznie chronić swoje serce

Eliminuję cholesterol z diety, więc mam niski poziom

Ilość spożywanego przez nas cholesterolu, którego źródłem są produkty zwierzęce, niekoniecznie przekłada się na jego poziom w osoczu krwi. Znacznie wyższe jego stężenia bywają skutkiem nadmiernego spożycia cukru i węglowodanów prostych nawet przy niewielkich dawkach cholesterolu w diecie.

Podwyższone poziomy cholesterolu we krwi pod wpływem jego spożywania w diecie rzadziej występują natomiast u osób, które regularnie ćwiczą.

Gdy przyjmujemy więcej tego składnika z dietą, jego poziom we krwi najprawdopodobniej wzrośnie. Co więcej, ponieważ spożywamy go z produktami takimi jak mięso, sery czy jaja, dostarczamy też sobie sporo nasyconych kwasów tłuszczowych i innych związków, które ponoszą poziom „złego” cholesterolu LDL. Dlatego produktów tych nie trzeba całkowicie eliminować, ale należy je ograniczać.

Zobacz również

MediaMarkt wkracza do Rumi – nie przegap wielkiego otwarcia pełnego niespodzianek!
Materiał informacyjny

NOWE
MediaMarkt wkracza do Rumi – nie przegap wielkiego otwarcia pełnego niespodzianek!

Laureaci  Konkursu „Nauka dla Ciebie” 2024

Laureaci Konkursu „Nauka dla Ciebie” 2024

Polecamy

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi

Urlop dla poratowania zdrowia? Tak, ale nie dla wszystkich

Urlop dla poratowania zdrowia? Tak, ale nie dla wszystkich

Jak zapewnić dzieciom bezpieczeństwo w internecie? Ważne porady na wakacje

Jak zapewnić dzieciom bezpieczeństwo w internecie? Ważne porady na wakacje