Czosnek wpływa pozytywnie na organizm ludzki, także na poziom cholesterolu we krwi. Jak wynika z badań na zwierzętach i pacjentach, pomaga on obniżyć stężenie cholesterolu całkowitego i trójglicerydów o ok. 20 mg/dL. Wskutek działania czosnku poziom złego cholesterolu spada, a dobrego utrzymuje się na stałym poziomie. Co ważne, im więcej tego produkty spożywamy, tym lepsze przynosi nam efekty. Z badań wynika jednak również, że efekt obniżonego cholesterolu może być krótkotrwały. Istotnym czynnikiem wpływającym na rezultaty niesione przez czosnek jest jego forma – świeży zawiera bowiem większą ilość korzystnych składników niż sproszkowany.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?