MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W 2007 r. w „Critical Reviews of Food Science and Nutrition”...
fot. Pixabay/Pexels

Czy pieprz jest zdrowy? Zobacz, dlaczego warto włączyć go do codziennej diety. Skorzystają jelita i układ odpornościowy

Pieprz zwiększa wchłanianie kurkuminy i innych składników odżywczych

W 2007 r. w „Critical Reviews of Food Science and Nutrition” ukazał się przegląd, w którym stwierdzono, że czarny pieprz znacznie zwiększa wchłanianie składników odżywczych i leków przez przewód pokarmowy.

Naukowcy doszli do wniosku, że czarny pieprz prawdopodobnie zmienia przepuszczalność ściany jelita, jednocześnie spowalniając ruchliwość jelit i stymulując enzymy jelitowe. Wśród składników, które warto łączyć z pieprzem wymienia się m.in. wapń, selen, kurkuminę i resweratrol.

Zobacz również

Kadra koszykarzy rozpoczyna przygotowania do walki o igrzyska. Kiedy dołączy Sochan?

Kadra koszykarzy rozpoczyna przygotowania do walki o igrzyska. Kiedy dołączy Sochan?

Mamy coraz więcej społeczników. Wiedzą, jakich zmian trzeba, aby działać lepiej

Mamy coraz więcej społeczników. Wiedzą, jakich zmian trzeba, aby działać lepiej

Polecamy

Dane klientów wyciekły – miliony osób zagrożone! Zobacz, co należy zrobić

Dane klientów wyciekły – miliony osób zagrożone! Zobacz, co należy zrobić

Tych chipsów wkrótce nie kupisz w sklepach. Mogą powodować raka

TYLKO U NAS
Tych chipsów wkrótce nie kupisz w sklepach. Mogą powodować raka

Pierwszy przypadek zakażenia człowieka wirusem ptasiej grypy. Mężczyzna zmarł

Pierwszy przypadek zakażenia człowieka wirusem ptasiej grypy. Mężczyzna zmarł