7 z 11
Poprzednie
Następne
Dynia na słodko lub w wersji wytrawnej. Te przepisy zachwycą każdego. Sprawdź, co pysznego przyrządzisz z sezonowego warzywa
Dynia na słodko
Dynia w słodkiej wersji? Czemu nie! W połączeniu z filiżanką dobrej kawy umili niejedno jesienne popołudnie. Ciasto z dynią jest proste w przygotowaniu i wymaga składników, które większość z nas posiada w kuchennych szafkach. 200 g mąki łączymy z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżeczką sody, w drugiej misce przygotowujemy zmieloną dynię w formie musu. W garnku podgrzewamy kostkę masła ze szklanką cukru i opakowaniem cukru wanilinowego. Powstałą mieszankę łączymy z dynią i dodatkowo z trzema żółtkami. 3 białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy wszystkie składniki w jednolitą masę. Ciasto najlepiej przelać do tortownicy i piec 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.