Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak wykorzystać piwo w kuchni? 5 przepisów na potrawy ze złotym trunkiem. Dzień piwa 2022

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Piwo to wspaniały dodatek do potraw. Zobacz, jak możesz wykorzystać ten złoty trunek w kulinariach. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Piwo to wspaniały dodatek do potraw. Zobacz, jak możesz wykorzystać ten złoty trunek w kulinariach. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. 123rf
Według kalendarza świąt nietypowych w pierwszy piątek sierpnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara. Z tej okazji mamy dla ciebie kilka wskazówek, jak używać tego złotego trunku w kuchni. Jego smakowe walory od lat wykorzystywane są do przygotowywania smacznych dań. Piwo uatrakcyjnia ich smak i dodaje im niepowtarzalnego aromatu. Sprawdź 5 pomysłów na potrawy z piwem.

Spis treści

Piwo w kulinariach

Piwo to najstarszy trunek na świecie, cieszący się dużą popularnością. Przypisuje się mu wiele prozdrowotnych właściwości, ale również podkreśla się jego kaloryczność i zgubny skutek nadmiernego spożywania alkoholu.

Piwo pite z umiarem dodaje nam witamin z gruby B, protein, minerałów, a także jest silnym przeciwutleniaczem.

Ten złoty trunek ma również szerokie zastosowanie w kulinariach. Szefowie kuchni doceniają zalety jego niepowtarzalnego aromatu i chętnie dodają go do swoich potraw. Po obróbce cieplnej alkohol wyparuje, a danie zyska niepowtarzalny smak i aromat.

Do przygotowywania potraw najlepiej sprawdzi się:

  • piwo jasne (do potraw mięsnych, naleśników, sosów),
  • piwo ciemne (do serów, ciast, mięs),
  • piwo korzenne (do aromatyzowania ciast, a także do wigilijnego grzańca).

Mamy dla ciebie 5 pomysłów, jak wykorzystać piwo w kuchni. Są to zarówno dania wytrawne, słodkie, jak i pyszne wypieki.

Zupa piwna

Zupa piwna to danie smaczne i bardzo proste do przygotowania. Potrzebujesz:

  • 0,5 l piwa,
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4 żółtka,
  • grzanki z chleba,
  • szczyptę cynamonu,
  • łyżka cukru.

Żółtka ubij ze śmietanką. Piwo zagotuj i wlej do niego jajeczną masę, cały czas mieszając. Dopraw cukrem i cynamonem. Podawaj z grzankami z chleba.

Krążki cebulowe w piwnym cieście

Smażone krążki cebulowe to pyszna przekąska. Dodatek piwa do ciasta sprawi, że będą chrupiące i aromatyczne. By je przygotować, potrzebujesz:

  • 0,5 l piwa,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 cebule,
  • szczyptę soli,
  • szczyptę pieprzu.

Do piwa wsypujemy mąkę, sól i pieprz i mieszamy na gładkie ciasto. Odstawiamy je na godzinę do lodówki. Cebulę kroimy w krążki, maczamy je w cieście i smażymy w dobrze rozgrzanym oleju. Złociste krążki należy przełożyć na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Ciastka piwoszki

Kruche ciasteczka piwoszki to proste do przygotowania smakołyki, które zasmakują każdemu. Składniki:

  • pół szklanki piwa,
  • kostka masła,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • dwie łyżki cukru,
  • dżem lub marmolada do przełożenia.

Z mąki, masła, piwa i cukru należy zagnieść ciasto. Następnie chowamy je do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie wałkujemy porcjami ciasto, wycinamy kształty i przekładamy je dżemem. Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Wystudzone ciasteczka można posypać cukrem pudrem.

Kurczak pieczony w piwie

Kurczak pieczony w piwie zyska chrupiącą skórkę i niepowtarzalny aromat. Można także skorzystać z butelki po piwie i upiec kurczaka nadzianego na butelkę - dzięki temu apetycznie zrumieni się z każdej strony.

  • ok. 1, 5 kg kurczaka,
  • 0,5 l piwa,
  • 3 żabki czosnku,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki tymianku,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 5 ząbków czosnku.

Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i posypujemy przyprawami wymieszanymi z olejem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Butelkę po piwie myjemy i odrywamy naklejki. Odlewamy pół szklanki piwa, a resztę delikatnie solimy (piwo będzie stopniowo wydobywać się podczas pieczenia). Kurczaka nadziewamy na butelkę i ustawiamy na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 30 minutach pieczenia polewamy kurczaka odlanym wcześnie piwem. Pieczemy jeszcze przez godzinę.

Naleśniki z piwem

Naleśniki przygotowane na cieście z piwem są bardzo delikatne i pyszne. Dobrym pomysłem jest użycie piwa bezalkoholowego.

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 250 ml piwa,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli.

Jajka ubijamy z cukrem i solą, Dolewamy piwo, mleko i wsypujemy mąkę, całość miksujemy na gładkie ciasto. Smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor, z obu stron. Takie naleśniki będą pysznie smakować zarówno ze słodkim jak i wytrawnym nadzieniem.

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Miej zawsze przy sobie butelkę wody

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak wykorzystać piwo w kuchni? 5 przepisów na potrawy ze złotym trunkiem. Dzień piwa 2022 - Strona Kuchni

Wróć na klodzko.naszemiasto.pl Nasze Miasto