Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jod w żywności

abcZdrowie.pl
123rf
Jod to ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastek. Jakie produkty spożywcze mają go w swoim składzie?

Źródłem jodu są przede wszystkim owoce morza, ryby morskie, warzywa, drożdże oraz produkty zbożowe. Produktem bogatym w jod jest również sól kuchenna, jednak należy spożywać ją z umiarem, by nie dopuścić do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Warto podkreślić, że niektóre produkty spożywcze obniżają absorpcję jodu z pożywienia w związku z obecnością niekorzystnych substancji. Do produktów tego typu zalicza się kalafior, brukselka oraz kapusta. Co ciekawe, po ugotowaniu ich niekorzystny wpływ na wchłanianie jodu jest wyraźnie mniejszy.

WIĘCEJ NA TEMAT W SERWISIE abcZDROWIE.pl

Wsparcie redakcyjne od:

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto