MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego,...
fot. Rawpixel/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Wysoki poziom cholesterolu

Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego, które mają zdolność przetwarzania cholesterolu w sterole. Związki te w łagodny sposób hamują wchłanianie cholesterolu w jelicie, a dzięki temu obniżają jego stężenie we krwi. To sugeruje, że regularne jedzenie kiszonek może zmniejszyć odkładanie się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych, która jest jedną z głównych przycyzn rozwoju zawału serca.

Zobacz również

Czy żużlowcy odmówili jazdy? Sędzia mówi, że tak. Stal Gorzów twierdzi inaczej

Czy żużlowcy odmówili jazdy? Sędzia mówi, że tak. Stal Gorzów twierdzi inaczej

Dzień Dziecka we Wrocławiu, gdzie się dobrze bawić całą rodziną. Nasze propozycje!

Dzień Dziecka we Wrocławiu, gdzie się dobrze bawić całą rodziną. Nasze propozycje!

Polecamy

Czy w Boże Ciało dochodzą przelewy? Zobacz, do kiedy masz czas

Czy w Boże Ciało dochodzą przelewy? Zobacz, do kiedy masz czas

Taryfikator mandatów 2024. Za te wykroczenia grozi mandat 1500 zł

Taryfikator mandatów 2024. Za te wykroczenia grozi mandat 1500 zł

Dzień Dziecka w OPT Zamek w Leśnicy. Będzie wesoło i kolorowo!

Dzień Dziecka w OPT Zamek w Leśnicy. Będzie wesoło i kolorowo!