Nadziane jajka w żurku
Czas : 30 minut
Składniki:
1/5 litra zakwasu na żurek (- ,,Buniowy zakwas na żurek "-- taki po 4 dniach kiszenia )
6 sztuk surowych - białych kiełbasek
1 marchewka
6 jajek na twardo
majeranek
pieprz mielony
3/4 szklanki słodkiej śmietanki
3 szklanki wody
Przygotowanie
Kiełbaski związać nicią do mięs tak by miały ładny serdelkowaty kształt( na 12 sztuk ). Farsz z końcówek wycisnąć by kiełbaski nie popękały.
Z wyciśniętego farszu zrobić 12 kulek wielkości żółtka jajka ugotowanego na twardo*
Zagotować wodę z marchewką . Do wrzącej włożyć ostrożnie kiełbaski i kulki z farszu -- parzyć na bardzo małym gazie 20 minut.
Wyłowić kiełbaski , kulki z farszu i marchewkę. Zostawić do ostygnięcia.
Do wywaru wlać zakwas.
Zagotować. Dolać śmietankę. Doprawić do smaku pieprzem , majerankiem.
Ugotować jajka na twardo. Ostudzić . Obrać.
Przekroić na pół. Wyjąć ostrożnie połówki żółtek.
W puste miejsca włożyć kulki z farszu. Udekorować listkami zieleniny.
Gorący żurek wlać na talerze ( 4 ). Na każdym talerzu w żurku ułożyć po 3 połówki jajka z kulką farszu + 6 połówek żółtka + kilka plasterków ugotowanej marchewki.
* Białe kiełbaski zostają do podania na ciepło lub zimno
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?