Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana...
fot. Portuguese Gravity/unsplash.com

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Kimchi

Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana kapusta pekińska. Pochodzi z Korei, gdzie stanowi tradycyjne danie przygotowywane w niezliczonych wersjach z różnymi dodatkami. Najczęściej są to papryczki chili, imbir, rzodkiew, czosnek czy szczypiorek, a także solone przetwory rybne, takie jak np. pasta krewetkowa czy sos rybny, niewielka ilość cukru oraz większa dawka soli. Kimchi zawiera probiotyczne bakterie Lactobacillus, ale także Lactococcus czy Leuconostoc. Liście kapusty najpierw moczy się w solance, a następnie naciera pastą z przypraw, dodaje rozdrobnione warzywa i pozostawia w słoju, by sfermentowały, przy czym dodatek rybny wcale nie jest niezbędny. Obecnie świeże kimchi można już kupić w niektórych sklepach.

Zobacz również

Wisła jedzie po marzenia na Stadion Narodowy i promuje to specjalnym filmem

Wisła jedzie po marzenia na Stadion Narodowy i promuje to specjalnym filmem

Propozycje na majówkę. Rusza park linowy nad Jeziorem Nyskim

Propozycje na majówkę. Rusza park linowy nad Jeziorem Nyskim

Polecamy

Śląskie atrakcje zamkowe: Od walk rycerskich po skarby pradziejów

Śląskie atrakcje zamkowe: Od walk rycerskich po skarby pradziejów

Ostatni moment na rozliczenie PIT za 2023 rok

Ostatni moment na rozliczenie PIT za 2023 rok

Tragedia. Nie żyje dziecko poszkodowane w wypadku ze skutkiem śmiertelnym

Tragedia. Nie żyje dziecko poszkodowane w wypadku ze skutkiem śmiertelnym