Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten dodatek do żywności ma zadanie spowolnić rozwój pleśni,...
fot. photoAC/pixabay

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Benzoesan sodu (E 211)

Ten dodatek do żywności ma zadanie spowolnić rozwój pleśni, bakterii oraz grzybów, w tym drożdży. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 5 mg/kg masy ciała. Zazwyczaj stosowany jest do utrwalania żywności o odczynie kwaśnym, w tym sosów sałatkowych, napojów gazowanych, dżemów i marynat. W mniejszych ilościach można go również znaleźć w margarynach, serach oraz produktach cukierniczych. Najwyższe stężenie benzoeasnu sodu we krwi występuje 1-2 godziny po spożyciu. Niestety nadmierne stężenie tego konserwantu w organizmie może wywołać pokrzywkę, katar oraz drgawki, które mijają po upływie 2-3 godzin. Z badań przeprowadzonych z udziałem studentów wynika, że nadmierne spożywanie napojów bogatych w ten konserwant może powodować nadpobudliwość. Warto dodać, że benzoesan sodu w połączeniu z witaminą C tworzy rakotwórczy związek – benzen.

Zobacz również

Rusza remont kolejnej ulicy w Opolu. Prace prowadzone będą wieczorami i w nocy

Rusza remont kolejnej ulicy w Opolu. Prace prowadzone będą wieczorami i w nocy

Volkswagen jechał na feldze, kierowca... pewnie się domyślacie

Volkswagen jechał na feldze, kierowca... pewnie się domyślacie

Polecamy

Nadchodzą najlepsze festiwale muzyczne w Polsce. Zobacz, kiedy i gdzie się odbędą

Nadchodzą najlepsze festiwale muzyczne w Polsce. Zobacz, kiedy i gdzie się odbędą

Słupsk: miasto, które zaskakuje na każdym kroku. Co warto tu zobaczyć?

Słupsk: miasto, które zaskakuje na każdym kroku. Co warto tu zobaczyć?

Brokuły z sosem orzechowym. Pyszna i zdrowa przystawka

Brokuły z sosem orzechowym. Pyszna i zdrowa przystawka