Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Prawdziwy smak masła [przepisy]

Renata Napierkowska
- Kiedyś na wsi w prawie każdym gospodarstwie były krowy, mleka było dość, więc masło, ser i maślanka często gościły na stołach i wykorzystywane były do przygotowywania potraw.

Teraz też możemy zrobić masło domowym sposobem – mówi Alina Książek z Pławina.

Wiele osób pamięta z dzieciństwa smak masła oraz babcię czy mamę ubijającą śmietanę w kierzynce. Dziś jeśli chcemy przygotować prawdziwe wiejskie masło, to najlepiej zaopatrzyć się w śmietanę wprost od rolnika. Nie każdy ma jednak do niej dostęp, więc można też wykorzystać 30 procentową śmietanę kupioną w sklepie.

- Nie kupujemy śmietany UHT czy ze środkami konserwującymi. Śmietana na masło powinna być lekko schłodzona i posolona. Śmietanę wlać do połowy słoika i potrząsać, tak długo aż masełko i maślanka się rozdzielą. Schłodzoną śmietanę można też ubić mikserem – mówi Alina Książek.

Miksować należy na wolnych obrotach. Najpierw zrobi się bita śmietana a po chwili grudki masła będą się oddzielać. Grudki masła przełożyć do naczynia z zimną wodą, lub przelać przez sitko wyłożone gazą. Olać maślankę, a masło przełożyć do zimnej wody i płukać tak długo, aż znikną pozostałości maślanki. Uformować bryłkę masła i włożyć do lodówki. Maślankę można wypić przygotować z niej żurek albo wykorzystać do pieczenia chleba.

Żurek na maślance

1/2 kg tłustej wędzonki (boczek)
2 l maślanki
2 cebule 
5 liści laurowych
sól pieprz
10 sztuk ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
1/2 l zakwasu na żur
1/2 szklanki słodkiej śmietany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Boczek pokroić i wysmażyć, zebrać skwarki na miskę, na wytopionym tłuszczu zrumienić cebulę i czosnek. Maślankę zagotować i odcedzić. Do czystej serwatki dodać zakwas z żuru wytopione skwarki, cebulę i zagotować. Doprawić do smaku.

Żur na serwatce

2 l serwatki
10 ziaren ziela 
3 liście laurowe
30 dag wędzonki
1 łyżka tartego chrzanu 

Wędzonkę pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z serwatką, dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz chrzan. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Można dać śmietanę. Podajemy zupę z jajkami ugotowanymi na twardo. 


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na inowroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto