Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na śledzia z chutney

Marzena Gołębiowska
Materiały Prasowe TP
Już za kilka godzin wspólnie zasiądziemy przy stole, aby tradycyjnie już celebrować Wigilię Bożego Narodzenia, a dom wypełni zapach suszonych grzybów i czerwonego barszczu. O to, jak podać tradycyjne potrawy w nowych wersjach, zapytaliśmy szefa kuchni Annę Niedziałkowską - uczestniczkę programu TOP CHEF.

Przepis na śledzie z chutney

Produkty: 3 cebule, 10 suszonych śliwek, 50ml miodu, dwa goździki, 20g masła

Śledzie: 3 filety matias słone, 1 l mleka, dwa ziarna jałowca

Sposób przygotowania:

Śledzie moczymy w mleku z posiekanym jałowcem przez 5-6 godzin.

Robimy chutney: posiekaną drobno cebulę i śliwki wrzucamy na patelnię i podgrzewamy do zeszklenia się cebuli, często mieszając. Następnie przekładamy do słoika, zakręcamy i gotujemy przez 15 min (pasteryzacja). Teraz czas na śledzie. Wyjmujemy je z mleka, osuszamy papierowym ręcznikiem, na talerzu kładziemy rukolę, a na nią śledzie, przykrywając całość chutneyem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na klodzko.naszemiasto.pl Nasze Miasto