Zacznę od kiszonych, czyli jednego z oryginalnych smakowych cudów, a taka gorąca zupa ogórkowa jesienią? Sam uwielbiam mizerię z koperkiem, czosnkiem i dobrą śmietaną. Tych ogórkowych dań jest sporo. Wspomniałem tylko parę związanych z naszymi domowymi stołami.
Tymi pomysłami chciałbym Państwa ociupinę zaskoczyć, choć podobnych jest pełno w świecie kulinarnych niespodzianek.
GORĄCE KISZONE
Składniki
1 kg twardych ogórków kiszonych
4 ząbki czosnku
3,5 szklanki mąki pszennej
3 jajka
2 małe naturalne jogurty
1 łyżka sosu sojowego
parę kropli sosu tabasco
olej ryżowy
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie
Na talerzu bełtamy jajka, dodajemy niecałe pół szklanki mąki, jogurt, zmiażdżony czosnek, doprawiamy sosem sojowym, tabasco, pieprzem i solą. Ogórki kroimy w ukośne, grubsze trochę plasterki i lekko odsączamy. Na drugi talerz wysypujemy trochę mąki zmieszanej ze świeżo zmielonym pieprzem. Ogórki najpierw moczymy w jajkach z przyprawami, potem obtaczamy w mące i smażymy w głębokim oleju.
ZIMNY ZIELONY KREM
Składniki
4 ogórki szklarniowe
3 ząbki czosnku
1 duża, zielona papryka
1 dojrzałe awokado
1 pęczek natki pietruszki
1 duża cebula
100 g białego wytrawnego wina
500 ml wywaru warzywnego
Przygotowanie
Ogórki, paprykę, cebulę, awokado, czosnek i natkę pietruszki miksujemy. Wlewamy do wywaru, doprawiamy winem, pieprzem i solą. Mieszamy, lekko podgrzewamy przez parę minut, żeby zapachy się połączyły i odstawiamy do schłodzenia. Przed podaniem najlepiej wstawić letnią porą na półtorej godziny do lodówki.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?