MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kukurydza jest obecnie drugą po ryżu rośliną zbożową świata....
fot. Ulleo (piaxabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Kukurydza

Kukurydza jest obecnie drugą po ryżu rośliną zbożową świata. Jej ziarna w naturalny sposób nie zawierają glutenu. Produkuje się z nich mąkę i kaszę – popularne m.in. w tradycyjnej kuchni niektórych regionów Włoch (do produkcji polenty) czy południowo-wschodniej Europy. Ale nie zapominajmy też o popularnych płatkach, popcornie, oleju, syropie, alkoholu, czy po prostu ziarnach i kolbach kukurydzy.

Kukurydza należy do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka – robi się to od około 9 tysięcy lat. Do Europy trafiła dość szybko i zaczęto ją uprawiać przede wszystkim na południu. Do Polski zawędrowała w XVIII wieku, prawdopodobnie przez Węgry i Rumunię. I choć jej uprawa w Polsce nie stała się bardzo popularna, to jedno z dań kuchni dawnej Galicji – mamałyga – jest robiona właśnie w kukurydzy.

Zobacz również

800 dzieci w Enea Mini Cup. W tym turnieju rodzą się późniejsze gwiazdy siatkówki

NOWE
800 dzieci w Enea Mini Cup. W tym turnieju rodzą się późniejsze gwiazdy siatkówki

Żużlowa I liga. Dwa mecze H. Skrzydlewska Orła Łódź

NOWE
Żużlowa I liga. Dwa mecze H. Skrzydlewska Orła Łódź

Polecamy

Nocny rejs po Odrze z najlepszymi polskimi DJ-ami!

Nocny rejs po Odrze z najlepszymi polskimi DJ-ami!

Dzieci w edukacji domowej: ile uczy się poza szkołą? Są nowe dane

Dzieci w edukacji domowej: ile uczy się poza szkołą? Są nowe dane

Nadchodzi burza? Ten prosty trik pomoże ci określić odległość do ulewy

Nadchodzi burza? Ten prosty trik pomoże ci określić odległość do ulewy