Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tortowy zawrót głowy w bystrzyckim Środowiskowym Domu Samopomocy

red.
fot. www.bystrzycaklodzka.pl
Torty: szwarcwaldzki, śmietanowo-truskawkowy, kajmakowo-czekoladowy z migdałami i truskawkowy, a po nich desery: sułtański, miszmasz oraz pomarańczowo-owocowy, to wynik pracy uczestników konkursu kulinarnego. Odbył się on 18 września br., wzorem telewizyjnego „Bake Off – Ale Ciacho”, z udziałem reprezentantów trzech placówek opiekuńczych w Środowiskowym Domu Samopomocy w Bystrzycy Kłodzkiej. Były nagrody i – oczywiście – słodkie obżarstwo.

Przez kilka środowych godzin w bystrzyckim ŚDS-ie było tak, jak w najlepszej cukierni. Kilka stołów przygotowanych do wyrabiania smakołyków, a więc wyposażonych w niezbędne przyrządy, do tego świeże produkty, które na pewno mogły się przydać ekipom zaproszonym do udziału w niecodziennym konkursie. A ten wymagał od uczestników pokazania, że doskonale radzą sobie z przygotowaniem tortu oraz smakowitych deserów potrzebnych np. na uroczystość rodzinną. Zadanie niby proste, jednak w przypadku podopiecznych Domu Pomocy Społecznej w Bystrzycy Kłodzkiej, Powiatowego Środowiskowego Domu Samopomocy w Kłodzku oraz bystrzyckiego Środowiskowego Domu Samopomocy obarczone pewną dozą trudności. Ale od czego są zajęcia warsztatowe prowadzone w tych ośrodkach? Te kulinarne osobom w nich biorącym udział pozwalają nie tylko przygotować samodzielnie śniadanie czy obiad, ale stworzyć coś ckliwego dla podniebienia. Ów konkurs miał być sprawdzianem tych umiejętności w formie po części zabawowej.

Kierownik ŚDS Grażyna Wiła, witając uczestników współzawodnictwa, przypomniała, że kilkanaście miesięcy temu niektórzy uczestnicy zajęć terapeutycznych z placówek powiatu kłodzkiego brali udział w konkursie „MasterChef”. Wtedy przygotowywali wiosenne śniadania i świetnie sobie z tym poradzili. Między innymi skorzystali z zasobów sklepiku specjalnie przygotowanego i zaopatrzonego na potrzeby turnieju. Teraz też taki sklepik przygotowano – zaprosiła do niego terapeutka Izabela Sakowska - i od wizyty w nim uczestnicy „Bake Off – Ale Ciacho” rozpoczęli drużynowy wyrób słodkości.

Na poszczególnych stanowiskach widać było pracę, niczym w mrowisku. Każdy w skupieniu wypełniał rolę przydzieloną przez opiekunów, dzięki czemu cele zostały osiągnięte przed wyznaczonym czasem. Później z niecierpliwością czekano na werdykt jury, które przyznało równorzędne zwycięstwo każdej z ekip. Najpierw jego członkowie musieli podołać skosztowaniu potężnej dawki słodkości, do której – nieco później – dołożyli kolejną w postaci deserów przygotowanych przez te same ekipy dla wszystkich uczestników i kibiców konkursu.

Gospodarz wydarzenia przygotował jeszcze poczęstunek kiełbaskami z grilla, sprzyjając tym samym integrowaniu się podopiecznych trzech wspomnianych placówek. A ci nie ukrywali, że impreza bardzo im się podobała i już widzieli się na kolejnej.

źródło: www.bystrzycaklodzka.pl

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na klodzko.naszemiasto.pl Nasze Miasto