Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wałbrzych: Wysyp grzybów w lasach regionu

Artur Szałkowski
Gabriel Grobelny, nadleśniczy Nadleśnictwa Wałbrzych, prezentuje znalezionego prawdziwka-giganta
Gabriel Grobelny, nadleśniczy Nadleśnictwa Wałbrzych, prezentuje znalezionego prawdziwka-giganta Gabriel Grobelny
W masie: prawdziwków, podgrzybków i koźlarzy, mnóstwo jest również grzybów trujących. Przed ich zbieraniem przestrzegają służby sanitarne.

Po deszczowej wiośnie i upalnym lecie, w lasach regionu wałbrzyskiego, odnotowano niespotykany od wielu lat wysyp grzybów. Na terenach z drzewostanem świerkowym grzybiarze nie mogą narzekać na brak podgrzybków. Natomiast tam gdzie występuje przewaga drzew liściastych, roi się między innymi od: koźlarzy czerwonych i prawdziwków. Leśnicy przyznają, że takiego wysypu grzybów w lasach regionu wałbrzyskiego nie było już dawno.
– Sam osobiście znalazłem prawdziwka, który ważył ponad kilogram – mówi Gabriel Grobelny, nadleśniczy Nadleśnictwa Wałbrzych. – W lasach na niespotykaną dotychczas skalę pojawili się również grzybiarze. To świadczy, że tradycja zbierania grzybów jest w naszym kraju kultywowana.
Pracownicy Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego w Wałbrzychu, przygotowali nawet dla niedoświadczonych grzybiarzy zbiór podstawowych zasad bezpiecznego grzybobrania:
1.Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
2.Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
3.Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
4.Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – niektóre gatunki śmiertelnie trujące mają przyjemny, słodkawy smak);
5.Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
6.Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;
7.Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
8.Bezwzględnie nie podawać grzybów małym dzieciom, z jedzenia grzybów powinny zrezygnować też osoby mające kłopoty z układem pokarmowym;

Gdy po spożyciu grzybów wystąpią nudności, bóle brzucha, biegunka, podwyższona temperatura, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Należy również pamiętać, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować życie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na walbrzych.naszemiasto.pl Nasze Miasto