Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wiosenna dieta energetyzująca

Agata Markowicz
Wiosna to czas, kiedy codzienny jadłospis wymaga wyjątkowej uwagi. Nowalijki co prawda już są, ale na przyzwoite ich ceny trzeba jeszcze poczekać kilka tygodni, tymczasem nasz organizm domaga się wzmocnienia od zaraz.

Wiosna to czas, kiedy codzienny jadłospis wymaga wyjątkowej uwagi. Nowalijki co prawda już są, ale na przyzwoite ich ceny trzeba jeszcze poczekać kilka tygodni, tymczasem nasz organizm domaga się wzmocnienia od zaraz. Kiedy bezskutecznie walczymy z zimowym przygnębieniem, męczą nas złe nastroje i brakuje nam życiowej energii, to znak, że BRAKUJE NAM WITAMIN! Oparta na owocach cytrusowych dieta energetyzująca pomoże ci dotrwać w pełni sił do czasu, kiedy wiosna na dobre rozpanoszy się na straganach.

NISKOKALORYCZNA SZCZEPIONKA Ale to nie wszystko. Cytrusy lepiej niż szczepionka zabezpieczą cię przed wiosenną infekcją, a jeśli trapi cię nadmiar kilogramów – będą twoim sprzymierzeńcem w odchudzaniu. To owoce niskokaloryczne, jeden średniej wielkości zawiera zaledwie 50 kalorii.

TERAZ NAJSMACZNIEJSZE Choć dostępne są przez okrągły rok, najsmaczniejsze będą jeszcze tylko przez kilka tygodni. Na czas naszej zimy przypada bowiem okres ich dojrzewania. W tym czasie sprowadzane do nas cytryny, mandarynki, pomarańcze i grejpfruty są najbardziej soczyste i mają najbardziej intensywny smak i zapach.


Pierwsze śniadanie

Jeśli chcesz zrobić coś dla swojego zdrowia, a nie stać cię na wiele wyrzeczeń, postaraj się o jedno: Zastąp pierwszy posiłek w ciągu dnia świeżymi owocami – zaleca Maria Błaszczyszyn, propagatorka zdrowej diety i autorka wielu podręczników o zdrowym stylu odchudzania. Błaszczyszyn burzy mit o obfitym śniadaniu, z czym nie wszyscy dietetycy się zgadzają, ale w jednym z pewnością ma rację: Szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytrusów albo zjedzona na surowo pomarańcza z pewnością doda nam rano energii i nie obciąży nadmiernie naszego żołądka.

- Ponieważ owoce ulegają szybkiemu trawieniu, po półgodzinie od ich zjedzenia można zjeść normalne śniadanie – proponuje złoty środek Barbara Pelczar, mikrobiolog i ekspert w dziedzinie zdrowej diety z Instytutu „Biomat” w Katowicach. – Spożyte wcześniej owoce sprawią jednak, że odejdzie nam ochota na smażoną jajecznicę na bekonie albo parówki, ale sięgniemy na przykład po jogurt, serek biały, chudą wędlinę.
Taki sposób odżywiania na dzień dobry to także idealne lekarstwo dla wszystkich, którzy skarżą się na zaparcia i wzdęcia. Owoce wzmagają wydzielanie soków żołądkowych, przez co łatwiejsze staje się potem trawienie.


Czasem szkodzą

Niektórym osobom cytrusy mogą zaszkodzić. Zjedzenie pomarańczy lub grejpfrutów może spowodować bądź nasilić objawy migreny. Może też wywoływać alergie.


Przykładowe menu diety energetyzującej

Przepisy podaje dietetyk Marzena Królikowska:


Sałatka z awokado i grejpfrutem

15 minut przygotowanie (4 porcje)
– główka sałaty zwykłej i karbowanej
– 2 awokado
– 2 średnie grejpfruty
– garść obranych orzechów włoskich
– 2 łyżki oliwy
– sok z cytryny
– sól, świeżo zmielony pieprz
Obrane grejpfruty podziel na cząstki i obierz z błonek, pozostaw wyciekający sok. Sałaty umyj i osusz. Awokado przekrój na połówki Wyjmij pestkę, obierz, pokrój w grube plastry, skrop sokiem z cytryny. Sałatę porwij, ułóż na talerzu, dawaj plastry awokado, cząstki grejpfruta, orzechy, skrop sokiem zrobionym z oliwy, soku z grejpfruta, soli i pieprzu


Cytrusowe śniadanko

Średniej wielkości czerwony grejpfrut podzielony na cząstki, łyżeczka miodu, dwie łyżki płatków owsianych. To wszystko wymieszać ze 150 g jogurtu naturalnego.

Dwie kromki chleba chrupkiego cienko posmarować dżemem niskosłodzonym, położyć na nie plasterki np. pomarańczy lub cytryny


Pomarańcze w cieście

1/2 szkl. mąki
2 jaja
trochę mleka
2 pomarańcze
cukier puder
Pomarańcze obrać i pokroić w grube plastry, mąkę, żółtka i mleko rozetrzeć, dodać pianę z białek, rozmieszać. Maczać pomarańcze w cieście, smażyć na rumiano, posypać cukrem pudrem.


Drink cytrusowy

50 ml białego rumu
1/2 limonki pokrojonej w plasterki
kilka listków świeżej mięty
łyżeczka cukru (najlepszy trzcinowy)
odrobina wody mineralnej
W szklance koktajlowej ugniatamy limonkę
z cukrem, aż puści sok, zasypujemy całość kruszonym lodem, wlewamy rum i nieco mineralnej wody gazowanej. Jako dekorację umieszczamy kilka listków mięty. Lód najlepiej pokruszyć w kruszarce do lodu.


Deser owocowy z grejpfrutem (2porcje)

2 pomarańcze
1 grejpfrut
5 dag konfitury wiśniowej
5 dag płatków migdałowych
3 białka
3 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki cukru
Z cytrusów dokładnie obrać skórkę, podzielić na cząstki, konfiturę podgrzać, połączyć z sokiem, dodać cytrusy, białka ubić na sztywno powoli wsypując cukier. Owoce z konfiturą przełożyć na formy żaroodpornej, dodać pianę z bałek, zapiekać kilka minut w temp. 225 st. C., posypać płatkami migdałów (wcześniej zrumienione na suchej patelni).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bielawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto