7 z 12
Poprzednie
Następne
Zdrowe i smaczne desery z truskawkami. Sprawdzone przepisy. Wypróbuj koniecznie!
Przekładaniec z truskawkami i czekoladą
Składniki
700 gram truskawek
1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
1 szklanka śmietany kremówki
250 gram serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
garść orzechów (włoskich, laskowych, nanerczowych, brazylijskich)
Sposób przygotowania
Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Zmiksować z łyżeczką cukru. Czekoladę zetrzeć na tarce. Śmietanę kremówkę wymieszać z serkiem mascarpone. Ubić. Pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Mus truskawkowy układać warstwami w słoikach każdą warstwę posypując cienką warstwą startej czekolady. Wierzch deseru posypać również czekoladą i posiekanymi drobno orzechami.