MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Jak gotować młode ziemniaki? Prosty sposób na idealnie smakujące warzywo do obiadu. Wystarczy pamiętać o jednej metodzie

Redakcja
Gotowanie młodych ziemniaków różni się od starszych bulw. Ważna jest temperatura wody oraz czas gotowania.
Gotowanie młodych ziemniaków różni się od starszych bulw. Ważna jest temperatura wody oraz czas gotowania. Katarzyna Puczyńska
Późna wiosna i wczesne lato to czas na jedzenie młodych ziemniaków. Taki dodatek do obiadu powinien być ugotowany inaczej niż późniejsze warzywa. Warto też pamiętać, że młode ziemniaki pojawiają się dopiero w czerwcu, a wcześniej sprzedawane są wczesne odmiany spoza Polski. Zdradzamy prosty sposób na perfekcyjne ugotowanie młodych ziemniaków.

W skrócie

Młode ziemniaki to warzywa, które nie potrzebują wielu zabiegów, aby otrzymać pyszne danie. Nie trzeba obierać z nich skórki, ani długo gotować. Wystarczy młode ziemniaki dokładnie umyć, delikatnie zeskrobać i ugotować. Jednak kluczowym zabiegiem przy gotowaniu młodych ziemniaków jest temperatura wody. Zobacz, jak prawidłowo ugotować młode ziemniaki.

Gotowanie młodych ziemniaków

Młode ziemniaki po dokładnym umyciu można gotować w skórce, która jest delikatna jak bibułka. Można zjeść je od razu, albo zapiekać w piekarniku do uzyskania chrupiącej skórki.

  • Wodę należy zagotować w garnku o grubym dnie. Na każdy litr wody powinna przypadać łyżeczka soli. Następnie, gdy woda zacznie wrzeć, należy wrzucić oczyszczone młode ziemniaki.
  • Warzywo od momentu zagotowania powinny być gotowane przez 10-15 minut.
  • Czas obróbki termicznej uzależniony jest od wielkości bulw. Bardzo duże okazy mogą potrzebować nawet 20 minut.
  • Aby sprawdzić stopień przygotowania ziemniaków, należy pod koniec gotowania nakłuć je widelcem, wykałaczką lub nożykiem.

Dodatki do młodych ziemniaków

Ugotowane młode ziemniaki można podawać na wiele sposobów. Szczególnie polecamy najprostsze danie na upalne dni, jakim są młode ziemniaki z jajkiem sadzonym z dodatkiem koperku, masła i podawane z kubkiem zsiadłego mleka. Młode ziemniaki to idealny składnik sałatek, a także towarzysz mięs z grilla. Warto pamiętać, że pyszny obiad z młodymi ziemniakami i mięsem to znakomite danie na lato.

Omasta do ugotowanych młodych ziemniaków

Świeżo ugotowane młode ziemniaki świetnie smakują polane odrobiną tłuszczu. Tradycyjnie nasze mamy i babcie okraszały je odrobiną masła z koperkiem lub natką pietruszki. Młode ziemniaki fenomenalnie smakują z omastą wykonaną ze smalcu, a także z cebulą ze skwarkami.

A wy jaki macie ulubiony sposób na podanie ugotowanych młodych ziemniaków?

Zobacz także przepisy na młode ziemniaki ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak gotować młode ziemniaki? Prosty sposób na idealnie smakujące warzywo do obiadu. Wystarczy pamiętać o jednej metodzie - Strona Kuchni

Wróć na klodzko.naszemiasto.pl Nasze Miasto