Jaką pizzę możesz zamówić w pizzeriach w Kłodzku?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska robiona jest z wyrośniętego, leżakującego ciasta. Zajmuje to od 24 do 48 godzin. Do jego wyrobienia potrzeba niewielkiej ilości drożdży, mąki, wody. Placki formowane są ręcznie w taki sposób, żeby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, co powoduje, że po wypieku stają się one bardziej puszyste. Przy wyrabianiu należy pamiętać, by ciasto nie było grubsze niż 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.
Dodatki, jakie możemy na niej zobaczyć to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. W celu dopełnienia smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.
Możesz ją znaleźć w pizzeriach w Kłodzku. Można dodać, że ten rodzaj pizzy wpisano w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.
To warto wiedzieć
Pizza bianka
Jest to rodzaj pizzy do którego nie używa się sosu pomidorowego. Smaruje się ją sosem na bazie krowiego mleka. Z dodatków można wymienić: szparagi, szpinak, brokuły, cukinia, papryka, pieczarki, oraz mięso, np. kurczak. Nie może też zabraknąć sera, np. pleśniowego. Ciasto jest bardziej chrupiące, a jego wyrastanie zajmuje więcej czasu.
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Kłodzku, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie pizzerie w Kłodzku
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Pomysły na fit pizzę
Mimo, iż pizza to bardzo popularne i smaczne danie, nie każdy może ją jeść ze względu na wysoką kaloryczność. Wykonaj samodzielnie w domu zdrowszą wersję pizzy przy użyciu następujących zamienników:
- zamiast mąki możesz użyć np. płatków owsianych, kalafiora, cukinii lub bakłażana
- wybieraj chude rodzaje mięsa
- zadbaj o to, by na twojej pizzy pojawił się ser z jak najmniejszą ilością tłuszczu
Fit pizza z cukinii
Składniki:
- duża cukinia (lub bakłażan)
- pół szklanki tartego sera o obniżonej zawartości tłuszczu
- pół szklanki migdałów
- jedno jajko
Sposób przygotowania:
- zetrzyj cukinię na drobnej tarce
- wymieszaj z innymi składnikami
- wyrównaj ciasto i piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 230 stopni
Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?