Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wyrazista, aromatyczna i pikantna. Zupa krem z brązowych pieczarek. Pożywny i rozgrzewający posiłek na mroźne dni

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Gęsta, kremowa zupa pieczarkowa to idealna propozycja na mrozy
Gęsta, kremowa zupa pieczarkowa to idealna propozycja na mrozy Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Tradycyjna pieczarkowa nabierze smaku i wyrazistości, jeśli dodamy do niej podsmażone, brązowe pieczarki, odrobinę sosu sojowego, wędzoną paprykę i chili. Gęsta zupa krem z pieczarek doskonale rozgrzewa w mroźny dzień.

W skrócie

Zupa pieczarkowa, którą dziś proponuję, nieco różni się od klasycznej, łagodnej wersji. Jest bardziej charakterna, nieco pikantna i znakomicie rozgrzewa w zimny dzień. Zrumienione pieczarki i sos sojowy dodają jej wyjątkowego smaku umami, dlatego nie trzeba gotować jej na mięsie. Z kolei wędzona papryka i odrobina chili sprawiają, że zupa pieczarkowa nabiera wyrazistości.

Pikantna zupa-krem z brązowych pieczarek – przepis na sycący posiłek

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 200 g brązowych pieczarek,
  • 500 ml bulionu,
  • śmietanka kremówka,
  • duża cebula,
  • 50 g masła,
  • pęczek koperku,
  • natka pietruszki,
  • łyżka maki kukurydzianej,
  • łyżeczka wędzonej czerwonej papryki,
  • łyżka sosu sojowego,
  • szczypta chili,
  • dwie łyżki soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Jak przygotować rozgrzewającą zupę pieczarkową?

  1. Cebulę pokroiłam w pióra, a pieczarki na plasterki.
  2. W garnku z grubym dnem rozpuściłam masło.
  3. Dodałam cebulę z pieczarkami, paprykę, sos sojowy, sól i pieprz. Smażyłam pięć minut, mieszając.
  4. Część podsmażonych pieczarek odłożyłam do miseczki.
  5. Do garnka wlałam bulion i gotowałam zupę przez 10 minut.
  6. Śmietankę wlałam do osobnej miseczki, dodałam do niej kilka łyżek zupy oraz mąkę kukurydzianą. Dokładnie wymieszałam, po czym wlałam całość do garnka.
  7. Doprawiłam sokiem z cytryny. Całość zblendowałam.
  8. Po przelaniu do miseczek udekorowałam zupę podsmażonymi pieczarkami, posypałam posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wyrazista, aromatyczna i pikantna. Zupa krem z brązowych pieczarek. Pożywny i rozgrzewający posiłek na mroźne dni - Strona Kuchni

Wróć na klodzko.naszemiasto.pl Nasze Miasto