Czy branża turystyczna radzi sobie z epidemią? Rozmowa z Paulą Masztelarz-Motylską

Damian Bednarz
Damian Bednarz
Paula Masztelarz-Motylska w pracy fot. archiwum prywatne
Epidemia koronawirusa sparaliżowała ziemię kłodzką. Mieszkańcy regionu, którzy dotąd utrzymywali się głównie z turystyki, stanęli w obliczu nowego wyzwania. Jak radzą sobie przedstawiciele branży gastronomicznej? Na przykładzie Restauracji i Pokoi "Smaki Na Szlaku" w Polanicy-Zdroju opowiada Paula Masztelarz -Motylska, która pełni funkcję menadżera obiektu.

W jaki sposób radzicie sobie w tych czasach? Co oferujecie klientom?

Od ponad 14 lat związana jestem z branżą turystyczną - hotelarską i gastronomiczną. Obserwowałam różne trendy, wzloty i upadki, chwilowe przestoje niektórych z gałęzi. Jednak pierwszy raz jest aż tak źle. Musimy jednak to przetrwać. W związku z tym w Smakach Na Szlaku podeszliśmy do tematu bardzo elastycznie. Zminimalizowaliśmy zakres naszych usług do dań na wynos i zamówień z dowozem. Dodatkowo opracowaliśmy procedury, które pozwalają na płatności kartą płatniczą i płatności online przez portal pyszne.pl wraz z bezkontaktową dostawą pod drzwi.

W takim przypadku dzwonimy do gościa, który zamówił dania i informujemy, że zamówienie czeka pod drzwiami. Czekamy na potwierdzenie odbioru posiłku. Wystarczy wyrzucić główne opakowanie i umyć ręce, aby cieszyć się smacznym i zdrowym posiłkiem bez zagrożenia, bez brudnych naczyń i stania przy garnkach, piękna sprawa prawda? Dodatkowo wyposażyliśmy naszą załogę w maseczki, rękawiczki i płyn odkażający. Dezynfekujemy torby, samochód, terminal i inne sprzęty. Zminimalizowanie ilości pracowników pracujących w jednym czasie i zmiana ich dróg krzyżowania się to także większe bezpieczeństwo. Wykorzystujemy ten czas intensywnie, na prace porządkowe i przygotowujemy się na wyczekiwane przez wszystkich szczęśliwe i bezpieczne dni, w których otworzymy nasze progi.

Czy zmuszeni byliście do zwolnień?

Na całe szczęście sytuacja jeszcze nie zmusiła nas do podjęcia tak drastycznych kroków. Część personelu korzysta z postoju, część pracowników ma zagwarantowane stałe płace. Robimy wszystko, co w naszej mocy, aby nie doszło do zwolnień. Bardzo cenimy naszych pracowników, jesteśmy dobrym rodzinnym zespołem i nie chcemy dokonywać żadnych zmian, a właściciel obiektu Marcin Olszewski to doświadczony i bardzo oddany sprawie człowiek. Jednak ostateczne decyzje będą uzależnione od czynników zewnętrznych - planów pomocy, okresu zamrożenia branży gastronomicznej i noclegowej, a także naszych gości - wszystko w ich rękach.

Staramy się nie skupiać na piętrzących się trudnościach. Dlatego stworzyliśmy akcję, która ma na celu pomaganie służbom Kotliny Kłodzkiej. Ze środków zgromadzonych na koncie zrzutka.pl fundujemy obiady, a drugie tyle dajemy od siebie. W ten sposób mogliśmy przekazać już 16 posiłków dla straży granicznej, a kolejnym krokiem jest ufundowanie posiłków dla SOR w Polanicy-Zdroju, który - jak wszyscy wiemy - także doświadczył problemów z koronawirusem.

Akcję i sprawozdanie z wykonanych działań można podejrzeć: KLIK

Piękna inicjatywa. Jednak czy długo wytrzymacie jeszcze w takich warunkach?

Mamy nadzieję, że na dniach rząd odmrozi branżę noclegową i będziemy mogli udostępnić nasze pokoje gościom. Mamy już pierwsze rezerwacje dotyczące maja i czerwca, a Kotlina Kłodzka kusi turystyką pieszą i rowerową, które w obecnych realiach wydają się być jedyną bezpieczną alternatywą, gdyż można ją uprawiać w odizolowaniu od innych i z zachowaniem warunku omijania dużych skupisk. Po prostu cisza, spokój las i my - a jednak wypoczynek. Kolejnym krokiem, do którego intensywnie się przygotowujemy to otwarcie Restauracji Smaki Na Szlaku, którego już nie możemy się doczekać. Jeżeli jednak sytuacja nie rozstrzygnie się na przestrzeni 2-3 tygodni, będzie nam niezwykle ciężko przetrwać.

Czy pani zdaniem po otworzeniu restauracji sytuacja się unormuje?

Odświeżenie działalności noclegów i gastronomii w nowych realiach będzie wyzwaniem. Po pierwsze - nasza branża jest podatna na trendy, zmiany polityczne i dużą sezonowość, co wymaga od nas dużej elastyczności działań i dużego wysiłku. Po drugie - dochodzi nam czynnik bezpieczeństwa i komfortu. Wizyta w Restauracji to nie tylko pyszne jedzenie, którego nie da się odtworzyć w domu. To także przeżycie - przyjemny design, miła atmosfera, uśmiechnięta kelnerka i lekka muzyka w tle. Wszystko to zaspokaja naszą potrzebę satysfakcji, odprężenia, kontaktów społecznych i zmiany codziennego otoczenia.

Wizyta w Restauracji z zachowaniem środków ostrożności na pewno będzie mniej komfortowa i po prostu inna. W Smakach Na Szlaku skupimy się na zachowaniu pełnego bezpieczeństwa pracowników i gości. Analizujemy też różne opcje, które pozwolą naszym Gościom na jak największe odprężenie w bezpiecznym otoczeniu. Planujemy szybsze otwarcie tarasu na świeżym powietrzu. O wszystkich naszych działaniach informujemy poprzez social - media: fb, instagram i profil w googlach. Zapowiada się dużo ciekawych ofert, specjalnych dań weekendowych urozmaicających naszą ofertę. A dla Gości, którzy zwyczajnie się boją przyjść- będziemy mieć specjalne oferty na dania z dowozem, także naszych nowości weekendowych. Polecamy nas obserwować, żeby niczego nie przegapić.

Czytaj także

ZOBACZ TAKŻE:

Atrakcje ziemi kłodzkiej: 10 mniej popularnych, ale wartych zobaczenia

Wyjdź z siebie! Oto 15 rzeczy, które musisz zrobić na ziemi kłodzkiej

Góry Stołowe. Szlaki, atrakcje, mapa. Wszystko, co powiniene...

Przed nami rekordowa waloryzacja emerytur

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3