Stoiska wypełnione były pięknym rękodziełem i pachnącymi potrawami. Można było spróbować miedzy innymi: bigosu przygotowanego przez restaurację Nota Bene i Ochotniczą Straż Pożarną z Trzebieszowic, zupę rybną, cannoli, krokiety i tarty z makrelą serwowane przez sklep rybny „Rekinek”, zupę grzybową z pęczakiem, naleśniki z makiem. Serwowany był również grzaniec z soku jabłkowego oraz chleb domowy z paprykarzem z pstrąga kłodzkiego. Tymi smakołykami częstowała wszystkich gości wydarzenia rodzina Krechów z „Ranerov” w Krosnowicach. Gospodarstwo rolne Marcina Pasternak przygotowało natomiast czekoladowe ciasto sojowe i firmowy krem z pasternaku. Ciasta i gorące napoje zmarzniętym gościom serwowali także strażacy z OSP Żelazno.
Swoje stoiska miały pasieki, fundacja „Pod psią gwiazdą”, stowarzyszenie „Do serca przytul psa i kota” i sołtys Żelazna, Beata Konieczko-Rudnicka, która wraz ze swoim mężem Jarosławem Rudnickim, oprócz wystawianych pierników przygotowała specjalny fotel świętego Mikołaja. Cieszył się on ogromnym zainteresowaniem i każdy mógł sobie zrobić na nim zdjęcie, a uwiecznieniu tej chwili służyła specjalna fotobudka z Dolnego Śląska przygotowana na tę okazję.
Na najmłodszych uczestników ekopikniku czekały rodzaju gry i zabawy oraz malowanie twarzy. Nie mogło zabraknąć także prezentów. Wydarzenie poprowadziła pisarka Sylwia Winnik , a o oprawę muzyczną zadbało stowarzyszenie „Kaktus” z Kłodzka.
Archeologiczna Wiosna Biskupin (Żnin)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?