Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jedliście dzisiaj hot dogi? Jeśli nie to radzimy to zrobić. Dzisiaj bowiem Święto Hot Doga.

Marzena Gołębiowska
Marzena Gołębiowka
Dzień dobry Kłodzko! Dzisiaj wtorek, 4 lipca. Składamy dla Was kolejny numer Panoramy Kłodzkiej. 4 lipca jest 185. dniem w kalendarzu gregoriańskim. Do końca roku pozostaje 180 dni. Pogoda nas dzisiaj rozpieszczać nie będzie do 22 stopni i może pokropić.

Słońce wstało dzisiaj o 4.20, zajdzie tuż po godzinie 21.00

Imieniny obchodzą: Malwina, Teodor oraz Aggeusz, Alfred, Andrzej, Atanazy, Aurelian, Berta, Elżbieta, Hiacynt, Innocenty, Jacek, Jacenty, Józef, Julian, Odo, Ozeasz, Patrycjusz, Patrycy, Piotr, Udalryk, Wielisław

Wszystkim solenizantom życzymy wszystkiego co najlepsze!

Święta nietypowe:
Święto Hot Doga
Dzień ten jest owocem wieloletniej amerykańskiej tradycji – organizowania zawodów w jedzeniu tego parówkowego przysmaku na czas. Pierwszy nieoficjalny konkurs odbył się rzekomo w 1916 roku w Nathan’s – jednej z nowojorskich budek z hot dogami – gdzie czterech imigrantów, pałaszując kolejne hot dogi, próbowało ustalić, kto z nich jest największym patriotą. Do dziś organizowany jest tam jeden z największych turniejów na świecie (Nathan’s Hot Dog Eating Contest), a sama dyscyplina „sportowego jedzenia” to obecnie wielomilionowy biznes, nad którym pieczę sprawuje międzynarodowa federacja. Dla czołowych zawodników zajadanie się fast foodem to główne źródło utrzymania – nagrody w najważniejszych konkursach sięgają nawet 10 tysięcy dolarów. Niekwestionowanym liderem parówkowych zmagań jest Amerykanin Joey Chestnut, którego rekord to pochłonięcie 68 „gorących psów” w 10 minut. Co ciekawe, Stany Zjednoczone nie zakochałyby się w hot dogach, gdyby nie niemieccy imigranci, którzy zabrali za ocean wynalezione przez siebie parówki (dachshundy – niem. „jamniki”). W Polsce hot dogi nie cieszą się jednak tak dużą popularnością. Co prawda, ich pierwsze imitacje pojawiły się jeszcze w PRL-u, w połowie lat 80., niestety z racji problemów z dostępnością mięsa sprzedawane były z farszem pieczarkowym.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na klodzko.naszemiasto.pl Nasze Miasto