Waldemar Załuski znany jest publiczności, jako właściciel największej w Polsce patelni plenerowej, na której niejednokrotnie przygotowywał na żywo przy okazji imprez na świeżym powietrzu rozmaite potrawy. Między innymi w tym roku w Pile na jego patelni i z jego udziałem został pobity dotychczasowy polski rekord Guinnessa w smażeniu jajecznicy (powstała z 6 tys. jaj).
Gość spotkania w bibliotece opowiadał zebranym o tym co jadano (i pito) w dawnej Polsce, skąd czerpano inspiracje, jakie były korzenie naszej kuchni, a także jak przez wieki zmieniały się smaki Polaków. Mogliśmy poznać również kuchenne kulisy wielkich przyjęć, jak choćby tych wydanych z okazji Zjazdu Gnieźnieńskiego czy ślubu Zygmunta Starego, dowiedzieć się, jak wyglądało menu tych uczt i jakie panowały wówczas zwyczaje przy biesiadnych stołach. Waldemar Załuski mówił też o książkach i materiałach, z których czerpał wiedzę o historii polskiej kuchni, a wszyscy zebrani zostali obdarowani przyprawami marki Prymat.
Kulinarny temat tak wszystkich zaintrygował, że prawdopodobnie nie jest to ostatni raz, kiedy kłodzką bibliotekę wypełniają smaki i aromaty. Spotkanie pod hasłem Fantastyczna Kuchnia Polska, czyli co jedzono i pito w dawnej Polsce, zostało zorganizowane w ramach projektu Powiatowej i Miejskiej Biblioteki Publicznej pt. Fantastyczna Historia w Kłodzku dofinansowanego przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego ze środków Funduszu Promocji Kultury.
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?