Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Certyfikat pobicia Rekordu Guinnessa już w rękach Starosty

red.
fot. Starostwo Powiatowe w Kłodzku
Do Starostwa Powiatowego w Kłodzku dotarł długo wyczekiwany certyfikat oficjalnie potwierdzający pobicie rekordu Guinnessa.

- Jest to bardzo przyjemne móc się zapisać w historii świata, bo jest to przecież rekord świata. Tym bardziej, że został on pobity dla naszego powiatu. Zostało nam teraz tylko pobijać go dalej - mówi Marcin Bożek, prezes Stowarzyszenia Kucharzy bez Granic. I dodaje, że w przyszłym roku możemy spodziewać się kolejnej próby ustanowienia rekordu Guinnessa.

Przypomnijmy, że do zdarzenia doszło w październiku ubiegłego roku na Twierdzy Kłodzko. Kucharze mieli za zadanie wydać jak najwięcej porcji zupy krupnik. W tej akcji udział brało 22 kucharzy, którzy w 8 godzin ugotowali 500 kg krupniku. W rekordowej zupie znalazło się: 100 kg ogonów wieprzowych, 75 kg kaszy, 200 kg ziemniaków, 45 kg warzyw, 2 kg dodatkowych mięs, 10 kg soli, 3 kg pieprzu, kilogram ziela i liścia laurowego. W efekcie powstała zupa, którą mogło zjeść 2850 osób.

A dlaczego akurat krupnik?

Zdecydowaliśmy się na tę zupę po to, żeby ją przypomnieć. Gotowały ją kiedyś nasze mamy i babcie, a dziś jest, niestety, zapomniana. Ta zupa jest bardzo wartościowa. Chcemy wrócić do tradycji i pokazać dania, które jadali niegdyś Polacy - mówi Marcin Bożek.

Głównymi bohaterami, a zarazem inicjatorami tego przedsięwzięcia byli: Stowarzyszenie Kucharze Bez Granic, starosta Maciej Awiżeń oraz burmistrz Kłodzka Michał Piszko.

A w galerii przypominamy, jak to wydarzenie przebiegało!

To nie pierwszy raz, kiedy na Dolnym Śląsku próbowano pobić rekordy świata związane z jedzeniem. W 2002 roku Ryszard Szulc pobił rekord świata w liczbie zjedzonych jajek. W ciągu godziny pochłonął 43 kurze jaja, ustanawiając nowy rekord świata. W zawodach w Lądku-Zdroju uczestniczyło 15 zawodników. Jak przyznał zwycięzca po zawodach, dałby radę zjeść jeszcze więcej jajek. Mówił, że na śniadanie w domu potrafi zjeść jajecznicę z 12 jaj. Ale nie tylko w jedzeniu jajek ustanowiono rekord świata. Tego samego dnia podjęto próbę usmażenia olbrzymiej jajecznicy na największej na świecie patelni (231 cm średnicy i 300 kg wagi). Danie usmażone zostało aż z 2520 jaj. Co ciekawe, do jajecznicy upieczono także dwumetrowy chleb.

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na klodzko.naszemiasto.pl Nasze Miasto