reklama

Nowa Piekarnia w Gorzanowie

Klaudia Kręblewska
Piekarnia Gorzanów proponuje tradycyjny chleb w nowej odsłonie. Tu nie mam mowy o masowej produkcji. W Piekarni w Gorzanowie każdy bochenek chleba "traktowany" jest wyjątkowo!

W dobie masowej produkcji - a co za tym idzie - spadku jakości produktów spożywczych, ponownie do łask wracają wszelkie tradycyjne metody wytwarzania żywności. Ekologia, sezonowość produktów, brak konserwantów czy wszelkiego rodzaju dodatków chemicznych - na te aspekty niemal każdy z nas zwraca uwagę idąc do sklepu.
W odpowiedzi na coraz większą świadomość konsumentów już wkrótce zostanie ponownie otwarta piekarnia w Gorzanowie. Po kilkumiesięcznej przerwie zakład rusza z wielkim zapałem do pracy.
Mimo, że zmienił się zespół, a samo wnętrze hali produkcyjnej nabrało nowych barw - niektóre kwestie pozostaną niezmienne. Przede wszystkim niezmienne pozostanie sam sposób wypieku i receptura. Nowa załoga czerpiąc z wiedzy i ogromnego doświadczenia poprzedniego właściciela, postanowiła zostać przy zwyczajowych, rzemieślniczych metod produkcji, które obecnie są już coraz rzadziej spotykane.
Charakterystyczną cechą gorzanowskiej piekarni, nadal pozostanie proces przygotowania ciasta w starych( i głośnych) maszynach piekarniczych. Wypiek będzie się odbywał w tradycyjnym piecu węglowym, który po żmudnych pracach naprawczych, jest znów mocno bijącym sercem piekarni. Pieczywo powstające w ten sposób ma wyższą jakość niż to produkowane w piecach zasilanych ropą czy gazem.
Chleb różni się od innych także smakiem. Dzieje się tak, poprzez użycie naturalnego zakwasu, który dalej pozostanie głównym, sekretnym składnikiem. Wpływa na podjęcie decyzji o pozostaniu przy dawnej recepturze mieli również stali klienci Piekarni. Już podczas remontu, halę produkcyjną odwiedzali klienci Piekarni. Zaraz po pytaniu o datę otwarcia, upewniali się czy nowi piekarze nie zechcą zmienić przepisów.
-Moją ambicją nie jest stworzenie fabryki chleba - mówi nowy właściciel, Bogusław Klimczuk. - Jesteśmy małą piekarnią, która nie będzie produkowała pieczywa na masową skalę. Zostajemy przy starych recepturach, które sprawdziły się przez te wszystkie lata działania piekarni. Chcemy skupić się na jakości i każdemu bochenkowi poświęcić odpowiednio dużo uwagi.
Piekarnia już wkrótce rusza z wypiekami. Na tradycyjny chleb w nowej odsłonie do sklepu firmowego w Gorzanowie przy ulicy Młyńskiej 1 zaprasza cała załoga.

Rząd robi poduszkę na ewentualne spowolnienie gospodarcze

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3